Rudenī stiprini savu imunitāti ar maizi un graudaugu produktiem
Rudens ir laiks, kad laikapstākļi mainās tik krasi, ka mūsu organismam ir grūti pielāgoties temperatūras pārmaiņām, tādēļ īpaši svarīga kļūst spēja pretoties infekcijām. Auksts vējš, lietus un pazemināta gaisa temperatūra rada labvēlīgu vidi saaukstēšanās slimībām. Ķermeņa aizsargspēju pastiprināšanā būtisks faktors ir veselīgs un sabalansēts ēdiens. Uztura piramīda mums iesaka ievērot pareizas ēšanas principu – maize un graudaugu produkti atrodas tās pamatā, dārzeņi un augļi – otrajā stāvā, gaļa, zivis, olas un piena produkti – trešajā, bet pašā augšā vismazāk vietas ir atvēlēts taukiem un saldumiem.
Tā kā maizei un graudaugu produktiem (tajā skaitā arī makaroniem, rīsiem, putrām, kartupeļiem u.c.) būtu jāveido 40% no mūsu ēdienkartes, jautājām Vidzemes maiznīcas valdes priekšsēdētājas Ligitas Liepiņas-Eglītes viedokli par veselīgu, spēcinošu ikdienas uzturu. “Graudu, īpaši pilngraudu, produktos ir samērā liela antioksidantu aktivitāte, īpaši maizē. Antioksidanti ir vitamīni, minerālvielas un fermenti, pārsvarā olbaltumvielas, kas spēj paātrināt ķīmiskas reakcijas dzīvajos organismos un aizsargāt pret brīvo radikāļu izraisītajiem šūnu bojājumiem. Tieši antioksidanti ir tie, kas stiprina organisma imūnsistēmu.”
Cilvēki bieži vien uztraucas, ka maize ir visbarojošākais produkts, tādēļ izvairās to ēst, lai nepieņemtos svarā. Patiesībā, izvēloties pilngraudu maizi, musli vai putras, liekās kalorijas netiek uzņemtas. Īpaši veselīgas ir maizes, kas ceptas no rupja maluma miltiem un kam pievienotas sēkliņas, graudi vai klijas. Piemēram, rudzu maize satur šķiedrvielas, tajā ir daudz kālija, kas palīdz uzturēt muskuļu aktivitāti un stabilizē šūnu vielmaiņas procesus. Turklāt rudzos vairāk nekā citos graudaugos ir vērtīgas aminoskābes un B grupas vitamīni, kas sekmē veselīgas nervu sistēmas darbību. Savukārt miežos ir cilvēkam nepieciešamās minerālvielas (kālijs, fosfors), kas palīdz organismam atkopties pēc slodzes vai slimības.
“Graudaugu produkti sniedz ilgstošu sāta sajūtu, enerģiju un uzlabo garastāvokli. Turklāt ikviens var izvēlēties savu iemīļotāko izstrādājumu – maizi, sausiņus, barankas, kliju vai auzu cepumus,” piebilst L. Liepiņa-Eglīte. “Vidzemes maiznīca” piedāvā plašu maizes izstrādājumu klāstu ikviena vēlmēm un iespējām, kas spēcinās organismu un uzlabos pašsajūtu.
“Vidzemes maiznīcas” galvenie darbības virzieni ir maizes un konditorejas izstrādājumu ražošana un tirdzniecība. Pašlaik uzņēmuma klāstā ir 254 izstrādājumi. Galvenie produkcijas veidi: maize un maizes izstrādājumi. Pieejama rudzu un kviešu maize, smalkmaizīšu izstrādājumi, barankas, sausbaranciņas un sausiņi, kā arī konditorejas izstrādājumi – tortes, ruletes, kūkas, kēksi un cepumi.
Publicitātes materiāls
Vēl par tēmu:
LFAA: Jāgatavojas farmaceitiskās darbības nepārtrauktībai
Zāļu pieejamība un aptieku darbība apdraudējuma vai citas būtiskas krīzes gadījumā būtu viens no kritiskajiem jautājumiem, lai iedzīvotājiem nodrošinātu veselības aprūpi. Tādēļ...
Lasīt tālākSPKC: Visbiežāk ar gripu slimo bērni un jaunieši vecuma grupā 5-14 gadi
Pagājušās nedēļas (01.04. – 07.04.) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa rezultāti liecina, ka turpina samazināties gripas un Covid-19 pacientu skaits. Pagājušajā...
Lasīt tālākGrindeks: Par medikamentu gala cenu atbildīgs ne vien ražotājs, bet arī izplatītāji un aptiekas
Ņemot vērā, ka šobrīd plašsaziņas līdzekļos parādās nepilnīga informācija par medikamentu cenu atšķirībām dažādās valstīs, uzņēmums Grindeks skaidro, kādā veidā veidojas medikamentu...
Lasīt tālākPar zāļu blaknēm turpmāk varēs ziņot, noskenējot QR kodu
Zāļu valsts aģentūra (ZVA) vienkāršojusi un padarījusi ērtāku ziņošanu par zāļu blaknēm. Ziņojumu par zāļu blaknēm iedzīvotāji turpmāk varēs iesniegt ZVA, noskenējot QR kodu...
Lasīt tālākSaslimstība ar gripu turpina mazināties
Pagājušās nedēļas (25.03. – 31.03.) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa rezultāti liecina, ka turpina samazināties gripas un Covid-19 pacientu skaits. Pagājušajā...
Lasīt tālākGripa turpina samazināties, visbiežāk slimo mazi bērni līdz 4 gadu vecumam
Pagājušās nedēļas (18.03. – 24.03.) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa rezultāti liecina, ka turpina samazināties gripas un Covid-19 pacientu skaits. Pagājušajā...
Lasīt tālākTurpinās gripas saslimstības samazinājums
Pagājušās nedēļas (11.03. – 17.03.) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa rezultāti liecina, ka turpina samazināties gripas un Covid-19 pacientu skaits. Pagājušajā...
Lasīt tālākVeiksmīgi ieviests paliatīvās aprūpes pakalpojums visā Latvijā
Valsts apmaksātus paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienta dzīvesvietā, kas pieejami no šī gada sākuma, janvārī un februārī saņēmuši jau 255 cilvēki. Pakalpojumu nodrošina četri...
Lasīt tālākSaslimstība ar gripu stabilizējas
Pagājušās nedēļas (26.02. – 03.03.) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti liecina par inficēto un arī slimnīcās ārstēto Covid-19 pacientu...
Lasīt tālākSaslimstība ar gripu saglabājas iepriekšējo nedēļu līmenī
Pagājušās nedēļas (19.02. – 25.02) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti liecina par inficēto un arī slimnīcās ārstēto Covid-19 pacientu...
Lasīt tālāk