PVD atklājis salmonelozes gadījumus ievestai gaļai; atgādina par drošu pārtiku svētku laikā
Plānojot pārtikas produktu pirkumus Līgo svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina uzmanību pievērst pārtikas produktu derīguma termiņam un iegādāties tikai tādus produktus un tādā daudzumā, cik var paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros.
Iepērkoties, jāraugās, kādos apstākļos pārtikas produkti ir uzglabāti tirdzniecības vietā un vai to iepakojums nav bojāts.
Mājās pārtikas produkti jāuzglabā tādos apstākļos un temperatūrā, kā to marķējumā norādījis ražotājs. Atgādinām, ka jēlprodukti jāuzglabā un jāgatavo atsevišķi no gatavajiem produktiem, kas netiks papildus termiski apstrādāti.
Gatavojot jēlproduktus, ir svarīgi tos pareizi termiski apstrādāt – cept, vārīt, grilēt tik ilgi, kamēr produkta iekšējā temperatūra ir sasniegusi vismaz +74°C, jo šādā temperatūrā iet bojā lielākā daļa kaitīgo mikroorganismu.
PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova:
Īpaši aicinu būt uzmanīgiem, gatavojot mājputnu gaļu, jo šogad jau vairākkārt mājputnu gaļā, pārsvarā Polijas izcelsmes, esam konstatējuši salmonellas. Arī citu valstu dienesti ir ziņojuši par salmonellām tieši Polijas izcelsmes putnu gaļā. Visos gadījumos PVD ir veicis visu nepieciešamo, lai piesārņotā produkcija tiktu izņemta no aprites vai tajā nemaz nenonāktu, tomēr arī paši patērētāji var sevi pasargāt pavisam vienkārši – kārtīgi to uzvārot vai uzcepot, jo salmonellas iet bojā dažu sekunžu laikā, produkta iekšējai temperatūrai sasniedzot vismaz +74°C. Vēl svarīgi atcerēties, ka jēlproduktus, tostarp putnu gaļu jāgatavo atsevišķi no citiem produktiem, un pēc darba ar jēlproduktiem jāmazgā rokas un virtuves inventārs, lai nepiesārņotu citus produktus un virsmas
Tāpat svētku laikā, kas joprojām būs karsts, pārtikas produktus – gan tos, kas termiski apstrādāti, piemēram – ceptu gaļu, zivis, gan tādus, kas tiek lietoti bez termiskās apstrādes, piemēram, dažādus salātus ar krējumu vai kūkas ar krēmu, nevajadzētu ilgstoši turēt istabas temperatūrā vai tiešos saules staros. Ja ēdieni uzreiz netiek apēsti, tad tie jānovieto aukstumā, lai tos droši varētu lietot nākamajā dienā.
Vēl par tēmu:
LPPA: pāreja uz īstermiņa līgumiem sekmēs pārvadātāju atgriešanos pie vecākiem autobusiem
Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija iebilst pret nosacījumu maiņu valsts izsludinātājos iepirkumos Cēsu, Limbažu un Siguldas lotēs, kas paredz līguma darbību vairs tikai uz 3 gadiem,...
Lasīt tālākFaktiskā bezdarba līmenis septembrī samazinājies par 0,2 procentpunktiem
2025. gada septembrī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,2%, un kopš augusta tas ir samazinājies par 0,2 procentpunktiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) aprēķins. Salīdzinot...
Lasīt tālākAugustā tūristu mītnēs apkalpots par 3,1% vairāk viesu nekā pirms gada
2025. gada augustā Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 392,9 tūkstoši ārvalstu un vietējo viesu, veidojot 3,1% pieaugumu pret 2024. gada augustu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati,...
Lasīt tālākRīgas sabiedriskajā transportā šī gada septembrī par 5,5% vairāk pārvadāto pasažieru nekā pērn
Šī gada septembrī Rīgas sabiedriskajā transportā pārvietojušies 10 606 593 pasažieri, kas ir par 5,5% vairāk nekā šajā pašā mēnesī iepriekšējā gadā. No tramvajiem populārākais...
Lasīt tālākBirokrātijas mazināšanas nolūkā paredz atvieglot kūrorta statusa piešķiršanas kārtību
Lai mazinātu birokrātisko slogu gan valsts iestādēm, gan pašvaldībām, Ekonomikas ministrija (EM) rosina mainīt kūrorta statusa piešķiršanas kārtību – noteiktu teritoriju par kūrortu...
Lasīt tālāk“Laima” sortimentā divas jaunas konfektes piena šokolādes glazūrā
Latvijā iecienītais saldumu zīmols “Laima” turpina attīstīt un stiprināt savu produktu sortimentu un iepriecina saldummīļus ar jaunām konfektēm piena šokolādes glazūrā. Jaunums divās...
Lasīt tālākUzsākt būvniecību, reģistrēt būvi un nostiprināt īpašumtiesības varēs ar vienu iesniegumu
Būvniecības uzsākšanai un būves reģistrācijai, kā arī būves īpašumtiesību nostiprināšanai būs nepieciešams tikai viens kopīgs iesniegums. To noteic Saeimā ceturtdien, 9.oktobrī,...
Lasīt tālākSeptembrī patēriņa cenu kāpums bija viens no mērenākajiem pēdējos gados
Septembrī patēriņa cenas pieauga, taču kāpums bija viens no mērenākajiem pēdējos gados, ko noteica vājāka sezonālā ietekme un zemāks spiediens no pārtikas un energoresursu cenām. Saskaņā...
Lasīt tālākMatisone: nodokļu administrācijas PVN piemērošanas prakse izmitināšanas pakalpojumiem rada risku uzņēmējiem pāriet ēnu ekonomikā
“Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas prakse viesu izmitināšanas jomā rada risku, ka mazie uzņēmumi varētu pāriet ēnu ekonomikā un vairs nemaksāt nodokļus....
Lasīt tālākValsts pārvaldes komisija: uzsākt būvniecību, reģistrēt būvi un nostiprināt īpašumtiesības varēs ar vienu iesniegumu
Lai varētu ieviest vienotu reģistrācijas procesu gan būvniecības uzsākšanai un būves reģistrācijai, gan arī būves īpašumtiesību nostiprināšanai, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības...
Lasīt tālāk