“Michelin” zvaigznes atkal mirdz Latvijā – godināti izcilākie šefpavāri un restorāni

Trešdien, 22. oktobrī, Mežaparka Kokaru zālē norisinājās “MICHELIN Guide Latvia 2026” apbalvošanas ceremonija, kurā tika atklāta jaunā Latvijas restorānu izlase. Šī ir jau trešā “MICHELIN” ceļveža izlase Latvijā, un tajā iekļauti 34 restorāni – 27 Rīgā un 7 ārpus galvaspilsētas.
“Dalība “MICHELIN” ceļvedī stiprina mūsu valsts konkurētspēju tūrisma un pakalpojumu sektorā. Šodien sveicam labākos garšu meistarus. Tā ir Latvijas izlase un savas nozares čempioni. Bet visa pamatā ir darbs, tādēļ esam pateicīgi visai tūrisma nozarei, kura radījusi priekšnoteikumus, lai mums būtu šīs izcilās restorānu komandas, kuras guvušas starptautisku atzinību,” tā apbalvošanas ceremonijas atklāšanā Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Raivis Bremšmits.
“MICHELIN Guide Latvia 2026” sagatavots, balstoties uz anonīmiem inspektoru apmeklējumiem, novērtējot ēdienu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personības atspoguļojumu un konsekvenci laika gaitā.
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāve Vita Balode Andrews, uzrunājot klātesošos uzsvēra: “Skaitļi runā paši par sevi. Pēc LIAA veiktās restorānu aptaujas 91% no MICHELIN ceļvedī iekļautajiem restorāniem izjutuši būtisku ārvalstu viesu pieaugumu. 87% audzējuši apgrozījumu. Un efekts jūtams ne tikai Rīgā, bet arī reģionos, kur aug interese par gastronomijas tūrismu. Tas ir ilgtermiņa ieguldījums mūsu tautsaimniecībā. Jaunas darbavietas, vairāk ārvalstu viesu un labāks Latvijas tēls pasaulē. Mūsu vīzija ir virzīties uz to, ka reiz šajā MICHELIN misijā startēsim kopā ar Baltijas kolēģiem, jo kopā mēs noteikti būtu lielāks spēks”.
Jaunajā izlasē iekļautie restorāni un apbalvojumi
MICHELIN zvaigznes saglabājuši divi restorāni, pieci restorāni saņēmuši “Bib Gourmand” atzinību par izcilu kvalitātes un cenas attiecību, bet izlasei pievienojušies trīs jauni restorāni, apliecinot Latvijas gastronomijas nozares izaugsmi un starptautisko konkurētspēju.
“Michelin” vienu zvaigzni saglabā: JOHN Chef’s Hall (Rīga); Max Cekot Kitchen (Rīga).
Jaunie “Bib Gourmand” ieguvēji: SMØR Bistro (Rīga) un H.E. Vanadziņš (Cēsis). Tāpat “Bib Gourmand” statusu saglabājuši restorāni Milda (Rīga), Shōyu (Rīga) un Snatch (Rīga).
Jaunie restorāni galvenajā izlasē: The Catch (Rīga) un Māsa (Rīga).
“Zaļā zvaigzne” (Michelin Green Star): Pavāru māja — par ilgtspēju gastronomijā.
Gada atklājums (Opening of the Year Award): Kaspars Barsukovs restorānā SMØR Bistro (Rīgā).
Jaunā šefpavāra balva (Young Chef Award): Timofejs Monahhovs restorānā Seasons (Rīga).
Labākā apkalpošana (Service Award): Sergejs Šiporovs un komanda restorānā The Catch (Rīga).
Labākais vīnzinis (Sommelier Award): Ivars Kalniņš, Riviera, (Rīga).
MICHELIN 2026. gada ieteikto restorānu saraksts:
3 Chefs, 36.Line, Akustika, B7, BABO, Barents, Barents Cocktail & Seafood Bar, Chef’s Corner, COD, Entresol, Ferma, H.E. Vanadziņš, Kest, Le Dome, LOWINE, Māsa (Jauns), MO, Neiburgs, Riviera, Seasons, Stage 22, Tails, TAURO, The Catch (Jauns), Whitehouse un ZOLTNERS.
Vēl par tēmu:
Pakalpojumu un pārtikas cenu lejupslīde mazina inflācijas spiedienu
Novembrī patēriņa cenu samazinājums atbilda ierastajām sezonālajām tendencēm, ko parasti nosaka lētāki pakalpojumi. Tomēr šogad cenu kritumu īpaši pastiprināja pārtikas preču cenas,...
Lasīt tālākNedēļa būs silta un nokrišņiem bagāta
Šīs nedēļas sākumā laika apstākļus Latvijā ietekmēs ciklons. Debesis bieži būs apmākušās, mākoņi nesīs lietu, slapju sniegu, vietām gaidāma arī atkala, kas padarīs atsevišķus...
Lasīt tālāk2026. gada budžets: paredzēts papildu finansējums izglītībai
Ceturtdien, 4. decembrī, Saeima otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma 2026. gada valsts budžetu un to pavadošos likumprojektus. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) 2026. gada kopējais...
Lasīt tālākA hepatīta uzliesmojumi Eiropā: SPKC aicina ceļotājus ievērot piesardzību
Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka dažās Eiropas valstīs turpinās A hepatīta uzliesmojumi un novērojama pieaugoša saslimstības tendence. Tādējādi SPKC aicina ceļotājus...
Lasīt tālākTuvākajās dienās Latvijā saglabāsies silts un mitrs laiks
Nedēļas nogalē gaidāms pārsvarā mākoņains laiks un nokrišņi visā valsts teritorijā – lietus, smidzināšana un vietām arī slapjš sniegs. Pūšot galvenokārt lēnam vējam, daudzviet...
Lasīt tālākAtsevišķiem pārtikas produktiem samazināts PVN
[caption id="attachment_35061" align="alignnone" width="300"] Fresh vegetables on display in a farmers market.[/caption] Atsevišķiem pārtikas pamatproduktiem no nākamā gada vidus noteikta pievienotās...
Lasīt tālākPieaugs akcīzes nodoklis alkoholam, tabakai, saldinātajiem dzērieniem
Lai mazinātu videi un veselībai kaitīgu vai neveselīgu produktu patēriņu, kā arī nodrošinātu papildu ieņēmumus valsts budžetā, Saeima ceturtdien, 4. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja...
Lasīt tālākJau astoto mēnesi apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi turpināja augt
Saglabājoties stabilam ārējam pieprasījumam, apstrādes rūpniecības izlaide oktobrī pieauga gandrīz visās apakšnozarēs. Izaugsme turpinājās jau astoto mēnesi pēc kārtas. 2025. gada...
Lasīt tālākBaltijas pētījums: cilvēki vēlas strādāt organizācijā ar labu reputāciju un talantīgiem kolēģiem
Nozīmīgākie motivējošie faktori Baltijā, kas nosaka darba devēja izvēli, ir uzņēmuma laba reputācija, talantīgi cilvēki kolektīvā, kā arī iedvesmojoša uzņēmuma attīstības vīzija...
Lasīt tālākBiedrība: Ceturtdaļai spēlētāju nav svarīgi, vai azartspēļu vietne ir legāla
2025. gadā strauji palielinājies to regulāro spēlētāju īpatsvars, kuriem ir pilnīgi nesvarīgi, ka azartspēļu operators, kura interneta vietnē tas spēlē, ir licencēts Latvijā: 24,8%...
Lasīt tālāk