Latvijas Restorānu biedrības viceprezidents: Valsts atbalsts ļautu saglabāt darbaspēku un maksāt darba algas
Lūdzot piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi, mēs negribam apzagt valsti. Mēs gribam valstij turpināt dot, tai pašā laikā arī dodot iespējas strādāt visiem saviem darbiniekiem, “Neatkarīgajai” atzina Latvijas Restorānu biedrības viceprezidents Lauris Aleksejevs.
“Cik Latvijā ir ēdināšanas uzņēmumu, kuros var apsēdināt pie galdiņiem bezizmēra lielu cilvēku skaitu, lai ievērotu valdības noteikto divu metru distanci? Tas ir retorisks jautājums, jo precīzi diez vai kāds spētu atbildēt. Pirmkārt, Latvijā sabiedriskajā ēdināšanā zāles vidējais izmērs ir 70 līdz 80 kvadrātmetri. Varbūt kādā vietā ir arī 100 kvadrātmetri, bet tādas ir tikai dažas. Lai ievērotu jaunos nosacījumus, kafejnīca vai restorāns varēs apkalpot ierobežotu viesu skaitu. Telpā, kurā agrāk bija vieta 70 viesiem, tagad varēsim uzņemt ne vairāk kā 30 līdz 40 viesus. Tas nozīmē, ka pie maksimālās noslodzes kritums būs gandrīz 50 procentu apmērā. Telpu īres atliktais maksājums, manuprāt, šajā situācijā absolūti nedarbojas, jo ‒ ko nozīmē atliktais maksājums? Par to tāpat vēlāk nāksies maksāt. Otrkārt, ja mēs runājam par āra terasēm, it sevišķi Vecrīgā, tad jārēķinās, ka arī tās nav bezizmēra. Mēs nevaram galdiņus vienkārši izlikt uz bruģa, asfalta vai ietvēm, lai ievērotu prasīto distanci. Par terases izmantošanu daļa pašvaldību prasa maksu. Vismaz tā ir Jūrmalā. Situāciju neglābs pat tas, ja par terases izmantošanu tiktu piešķirtas atlaides vai par tās nomu nebūtu jāmaksā. Tas nozīmē, ka daudzi uzņēmumi būs spiesti samazināt savu personālu, jo mazāk viesu apkalpošanai un ēdināšanai vajag mazāk darbinieku. Tāpat uzņēmumiem nāksies sašaurinās savu sortimentu. Dzērienu klāsts noteikti nesamazināsies, bet ēdienu gan,” esošo situāciju komentēja Aleksejevs.
“Valsts atbalsts ļautu saglabāt darbaspēku un maksāt darba algas. Šeit ir vairākas iespējas. Pirmkārt, mēs kā sabiedriskās ēdināšanas, viesmīlības un tūrisma nozare ļoti vēlētos sagaidīt atbalsta programmu grantu veidā. Diemžēl šis solījums kārtējo reizi ir kaut kur iestrēdzis. Bet baidos, ka ar trim mēnešiem noteikti būs par maz. Mēs būtu priecīgi, ja šis atbalsts būtu līdz tam brīdim, kad ekonomiskie rādītāji valstī, tai skaitā iekšzemes kopprodukts, atgrieztos 2019. gada līmenī. Tas varbūt prasītu pusgadu, deviņus mēnešus vai gadu. Taču valsts no tā iegūtu. Nepieaugtu bezdarba līmenis, cilvēki neprasītu pabalstus, uzņēmumi strādātu, maksājot nodokļus. Valsts ieņēmumu dienesta dati liecina, ka Latvijas viesmīlības nozare 2019. gadā Latvijas valstij nodokļos samaksājusi 147 miljonus eiro, kas ir par 16,5 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš. Latvijas Restorānu biedrības analīze liecina, ka nozares uzņēmumi nodokļos valstij nomaksājuši 20 procentus no apgrozījuma, kas ir pusotras reizes vairāk nekā citu nozaru uzņēmumi,” pauž Latvijas Restorānu biedrības viceprezidents.
Viņš uzsver, ka nozares izdzīvošanai tikpat svarīgs ir arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājums: “Turklāt vēlos uzsvērt, ka PVN samazinājumu lūdzam tikai ēdieniem. Tas neskartu alkoholu, saldinātos dzērienus, kafiju utt. Tikai un vienīgi pārtiku. Tas mums ļautu saglabāt, daudzveidot un paplašināt ēdienkarti. Un palīdzētu visai nozarei – ne tikai restorāniem un kafejnīcām, bet arī skolu, aprūpes namu, slimnīcu un citu iestāžu ēdinātājiem. Gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem būtu daudz vieglāk pārlaist šo periodu. Sabiedriskā ēdināšana un citas nozares, kas cīnās par šo samazināto PVN, mēs esam gatavi pierādīt, ka ieguvēja būtu arī valsts.”
“Lūdzot piemērot samazināto PVN likmi, mēs negribam apzagt valsti. Mēs gribam valstij turpināt dot, tai pašā laikā arī dodot iespējas strādāt visiem saviem darbiniekiem. Viesmīlības nozare pašlaik nodarbina 5,6 procentus no privātajā sektorā strādājošajiem un 3,4 procentus no visiem darbiniekiem Latvijā,” turpina Aleksejvs.
Vaicāts, kad varētu gaidīt klientu pieplūdumu, viņš norādīja, ka, visticamāk, līdz brīdim, kamēr cilvēki atsāks pusdienot vai vakariņot restorānos, svinēt svētkus un ceļot līdzīgā apjomā kā 2019. gadā, paies aptuveni divi gadi. “Šeit jāņem vērā, ka Latvija nav izņēmums. Ekonomiskā situācija visur ir bēdīga, un tas nozīmē, ka viesmīlības un tūrisma nozares pakalpojumus cilvēki vēl kādu laiku izmantos maz. Tūristi sāks ceļot tikai tad, kad viņi jutīsies droši, labi un finansiāli nodrošināti. Tuvākajā laikā cilvēki, visticamāk, apceļos tuvāko apkārtni, aizbrauks uz laukiem, bet šaubos, vai daudzi riskēs doties tālākā ceļā pāri vairāku valstu robežām. Tūrisms, tas ir ne tikai pozitīvas sajūtas, bet arī izdevumi, ar ko gribot negribot jārēķinās, krīzē cilvēki būs spiesti taupīt,” pauž Latvijas Restorānu biedrības viceprezidents
“Par pārkvalificēšanos tiešām ir dzirdēts. Taču, lai iegūtu profesiju, katrs no mums ir mācījies, pilnveidojies, un to nevar izdarīt viena mēneša laika. Turklāt katrs no mums dara darbu, kas mums ļoti patīk un kurā varam ielikt sirdi. Šaubos, vai tādu atdevi un rezultātus izdotos sasniegt ar piespiedu pārkvalificēšanos. Tāpēc valsts atbalsts ir tik ļoti svarīgs,” rezumē Latvijas Restorānu biedrības viceprezidents.
Vēl par tēmu:
2026. gada budžets: paredzēts papildu finansējums izglītībai
Ceturtdien, 4. decembrī, Saeima otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma 2026. gada valsts budžetu un to pavadošos likumprojektus. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) 2026. gada kopējais...
Lasīt tālākA hepatīta uzliesmojumi Eiropā: SPKC aicina ceļotājus ievērot piesardzību
Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka dažās Eiropas valstīs turpinās A hepatīta uzliesmojumi un novērojama pieaugoša saslimstības tendence. Tādējādi SPKC aicina ceļotājus...
Lasīt tālākTuvākajās dienās Latvijā saglabāsies silts un mitrs laiks
Nedēļas nogalē gaidāms pārsvarā mākoņains laiks un nokrišņi visā valsts teritorijā – lietus, smidzināšana un vietām arī slapjš sniegs. Pūšot galvenokārt lēnam vējam, daudzviet...
Lasīt tālākAtsevišķiem pārtikas produktiem samazināts PVN
[caption id="attachment_35061" align="alignnone" width="300"] Fresh vegetables on display in a farmers market.[/caption] Atsevišķiem pārtikas pamatproduktiem no nākamā gada vidus noteikta pievienotās...
Lasīt tālākPieaugs akcīzes nodoklis alkoholam, tabakai, saldinātajiem dzērieniem
Lai mazinātu videi un veselībai kaitīgu vai neveselīgu produktu patēriņu, kā arī nodrošinātu papildu ieņēmumus valsts budžetā, Saeima ceturtdien, 4. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja...
Lasīt tālākJau astoto mēnesi apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi turpināja augt
Saglabājoties stabilam ārējam pieprasījumam, apstrādes rūpniecības izlaide oktobrī pieauga gandrīz visās apakšnozarēs. Izaugsme turpinājās jau astoto mēnesi pēc kārtas. 2025. gada...
Lasīt tālākBaltijas pētījums: cilvēki vēlas strādāt organizācijā ar labu reputāciju un talantīgiem kolēģiem
Nozīmīgākie motivējošie faktori Baltijā, kas nosaka darba devēja izvēli, ir uzņēmuma laba reputācija, talantīgi cilvēki kolektīvā, kā arī iedvesmojoša uzņēmuma attīstības vīzija...
Lasīt tālākBiedrība: Ceturtdaļai spēlētāju nav svarīgi, vai azartspēļu vietne ir legāla
2025. gadā strauji palielinājies to regulāro spēlētāju īpatsvars, kuriem ir pilnīgi nesvarīgi, ka azartspēļu operators, kura interneta vietnē tas spēlē, ir licencēts Latvijā: 24,8%...
Lasīt tālākRīgas dome sveic pasaules čempiones pludmales volejbolā; rosina nosaukt viņu vārdā pilsētas pļavu Lucavsalā
Rīgas domes priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs trešdien, 3. decembrī, Rātsnamā svinīgi sveica pludmales volejbolisti Tīnu Graudiņu, kura nesen izcīnījusi pasaules čempiones titulu. Mērs...
Lasīt tālākVDD rosina uzsākt kriminālvajāšanu par mēģinājumu nogādāt Krievijā lielu daudzumu ložu
VDD šā gada 24. novembrī rosināja prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu pret Krievijas pilsoni par ES noteikto sankciju pārkāpšanas mēģinājumu, cenšoties pārvest pāri Latvijas robežai...
Lasīt tālāk
