Noskaidroti gaļas cepšanas paradumi Latvijā: iecienītākais ir cūkgaļas šašliks
Latvijā iecienītākais grilēšanas produkts ir cūkgaļas šašliks, liecina AS „LIDO” veiktās aptaujas dati, kurā 51% respondentu norādījuši, ka grilēt visbiežāk izvēlas tieši cūkgaļu. Vistas gaļas šašliks ierindojas otrajā vietā, ar 33% respondentu atbalstu, savukārt cepamdesas par iecienītāko produktu atzīst tikai 4% respondentu.
Pikniks brīvā dabā jaukā vasaras pēcpusdienā, tuvāko draugu lokā un uz grila ceptas gaļas smarža ir neatņemama vasaras sastāvdaļa. LIDO veiktā aptauja par iecienītākajiem piknika grila produktiem, liecina, ka Latvijā gaļa ir neatņemama maltītes sastāvdaļa – iecienītākā ir sātīgā cūkgaļa, īpaši stiprā dzimuma vidū. Sievietes, savukārt grilēt vistas gaļu izvēlas gandrīz tikpat bieži kā cūkgaļas šašliku. Cepamdesas kā iecienītāko produktu biežāk izvēlas sievietes, taču kopumā šādu izvēli izdara tikai četri iedzīvotāji no simta. Vēl mazāku popularitāti guvušas cepamas zivis, steiks, fileja un dārzeņi.
Lai grilēšana izdotos, AS „Lido” šefpavārs, Ilga Joma, iesaka ievērot galvenos grilēšanas pamatprincipus:
– Lai produkts būtu sulīgs un garšīgs, der atcerēties, ka pirms grilēšanas nepieciešams pārliecināties, vai liesmas pazudušas un ogles „izdegušas”;
– Gaļas kvalitātei ir liela nozīme, tādēļ vienmēr jāizvēlas kvalitatīva gaļa;
– Vienlaicīgi grilējot dažādas gaļas, jāņem vērā – putna gaļa izcepsies ātrāk, salīdzinot ar cūkas vai liellopa gaļu;
– Uz viena iesma ieteicams likt vienāda biezuma gaļas gabalus, lai gaļa ceptos vienmērīgi, nepiedegtu un būtu vieglāk kontrolēt tās gatavību;
– Karstākā temperatūra vienmēr ir grila vidū, tādēļ jāuzmana, lai vidū esošie produkti nepiedegtu;
– Gaļu nedrīkst pārcept, jo tad izdalās visa tās sula un gaļa kļūst sausa;
– Uzmanīgi jāseko līdzi grilēšanās gaitai, jo pusgatavu gaļu no pārceptas šķir tikai dažas minūtes;
– Papildus garšai un aromātam ieteicams eksperimentēt ar dažādu dārzeņu un garšvielu pievienošanu cepamajam produktam, piemēram, grila papildināšana ar ķirštomātiem, šampinjoniem, sīpoliem, papriku, cukini un citiem dārzeņiem mīkstinās gaļas struktūru, savukārt garšaugu pievienošana uz oglēm, piemēram, rozmarīna, bazilika, timiāna u.c. piešķirs ēdienam jaunas garšas nianses;
– Laba piedeva pie gaļas ir uz grila folijā cepti jaunie kartupeļi;
– Gan pie gaļas, gan dārzeņiem pirms ēšanas var pievienot ne tikai tautā iemīļoto tomātu mērci vai majonēzi, bet ieteicams izveidot savu grila mērci, piemēram, majonēzei vai krējumam pievienojot smalki sakapātus zaļumus, sarīvētus gurķus vai redīsus kopā ar sāli un pipariem;
– Pašiem marinējot gaļu, sāli pievienot tikai pirms cepšanas, jo, atstājot marinēties ar sāli, sāls atņem gaļai sulīgumu
– Lai pikniks izdotos un par to paliktu patīkamas atmiņas, grilējot jāievēro ugunsdrošība.
Vēl par tēmu:
Doma laukumā turpinās publiskās lasītavas programma
Turpinot Rīgas pašvaldības un Latvijas Nacionālās bibliotēkas sākto iniciatīvu, vides objekts “Kopā pie Doma” Doma laukumā šovasar kļuvis par vietu, kur iedzīvotāji tiek aicināti...
Lasīt tālākŠogad jau piektais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē; PVD atgādina par biodrošību
Mārupes novada Babītes pagastā mājas cūku novietnē ar 65 cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM). Šogad tas ir piektais konstatētais ĀCM uzliesmojums Latvijā. Pārtikas un veterinārais...
Lasīt tālākValsts prezidents: iespējami drīz jāapstiprina tiesiskais regulējums austrumu robežas aizsardzības un apsardzības stiprināšanai
19. augustā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklēja valsts austrumu robežu, lai klātienē izvērtētu progresu robežapsardzības infrastruktūras izbūvē, pretmobilitātes materiāltehnisko...
Lasīt tālākIerobežos robežu šķērsošanu starptautisko neregulāro pasažieru pārvadājumiem uz Baltkrieviju un Krieviju
Publiskajai apspriešanai tiesību aktu projektu publiskajā portālā ir iesniegts Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotais normatīvais regulējums par ierobežojumu noteikšanu Latvijas Republikas–Baltkrievijas...
Lasīt tālākDabas muzejā varēs apskatīt simtiem krāšņu tomātu
Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no 20. līdz 24. augustam dārzkopības entuziastus un visus interesentus priecēs simtiem krāšņu tomātu un aromātisku garšaugu. Izstāde “Tomāti un garšaugi...
Lasīt tālākNotiks ikgadējais Mūziķu labdarības skrējiens
Jau ceturto reizi norisināsies Mūziķu labdarības skrējiens, ko organizē nodibinājums “Fonds Līdzskaņa”. Ikgadējā pasākuma mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību mūzikas nozares...
Lasīt tālākLaiks vasaras ražas novākšanai: vai tavs ledusskapis ir gatavs dārza labumu saldēšanai un uzglabāšanai?
Ogu, augļu un citu vasaras gardumu sezona jau ir pašā pilnbriedā. Tāpēc tagad ir vislabākais laiks tos ievākt, sagatavot un sasaldēt lietošanai rudenī un ziemā. Tomēr bieži vien šajā...
Lasīt tālākRīga aicina uz koncertiem Dzegužkalnā, Dauderu parkā, Vērmanes dārzā un ģimeņu pasākumu Nordeķu parkā
Šonedēļ galvaspilsēta ar devīzi “Skani, Rīga!” piedāvā izbaudīt koncertus Dzegužkalnā, Dauderu parkā un Vērmanes dārzā, kā arī programmu ģimenēm ar bērniem “Mana Rīga –...
Lasīt tālāk“____ veids, kā pazaudēt naudu!” – Valsts policija aicina sabiedrību domāt kritiski un atpazīt krāpšanas riskus
Turpinoties krāpnieku aktivitātei un pieaugot ar krāpšanu saistītajiem zaudējumiem, Valsts policija uzsāk sociālo kampaņu “____ veids, kā pazaudēt naudu!”, kuras mērķis ir stiprināt...
Lasīt tālākPēc sadursmes ar dzīvnieku divreiz nedēļā Latvijā tiek norakstīta kāda automašīna
Pēc sadursmes ar meža dzīvnieku Latvijā vidēji katra septiņpadsmitā automašīna tiek norakstīta. Šī informācija jo svarīga kļūst tieši šobrīd, jo jūlijā Latvijā stirnām ir sācies...
Lasīt tālāk