Maize ikdienas pārtikas grozā ir 81% Latvijas iedzīvotāju
Teju 81% Latvijas iedzīvotāju ēd maizi katru dienu vismaz reizi dienā – no tiem vairāk nekā puse ēd maizi vairākas reizes dienā, liecina Fazer Latvija un SKDS veiktais pētījums par maizes lietošanas paradumiem Latvijā. Savukārt 4% Latvijas iedzīvotāju maizi ēd reizi nedēļā, bet maizi neēd vispār tikai 2% Latvijas iedzīvotāju.
Pētījuma rezultāti rāda, ka pieaugot vecumam, pieaug to iedzīvotāju īpatsvars, kuri maizi ēd vienu reizi dienā un biežāk. Katru dienu maizi ēd 91% iedzīvotāju vecumā 55-74 gadiem, bet salīdzinoši mazāk – 60% jauniešu vecumā no 18-24 gadiem.
“Pētījuma rezultāti rāda, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju maize joprojām ir ikdienas ēdienkartē. Vienlaikus, redzam, ka maizi, tai skaitā arī rudzu maizi vairāk ēd vecāka gada gājuma cilvēki, bet salīdzinošāk mazāk jauni cilvēki. Mūsuprāt, šo atšķirīgo izvēli nosaka mūsdienu dzīves ritms, kas kļūst arvien dinamiskāks – ēdienreizēm vairs nav laika, apēdam kaut ko pa ceļam, kā arī globalizācija, kā rezultātā tirgū arvien vairāk parādās jaunas garšas un formas. Tas vairāk skar jaunus cilvēkus, kuru ikdiena ir straujāka un laika tradicionālām ēdienreizēm ir mazāk,” komentē Baiba Gulbe, Fazer Bakery Baltic komunikāciju direktore.
“Latvijas iedzīvotāji ir salīdzinoši atvērti pret maizes ražotāju piedāvātajiem jaunajiem produktiem, tā vedina domāt pētījums. Gandrīz katrs trešais apgalvo, ka mēdz nogaršot kādu jaunu maizes veidu, šķirni vai zīmolu vismaz reizi mēnesī. Tas nozīmē, ka maizniekiem ir jābūt ļoti aktīviem dažādu jauninājumu piedāvāšanā patērētājiem, jo patērētāji var viegli pāriet uz jauniem maizes veidiem situācijā, ja tie pēkšņi atklās sev kaut ko jaunu un garšīgu,” pauž SKDS direktors, sociologs Arnis Kaktiņš.
Interesanti, ka maizes ēšanas paradumu pētījums parāda atšķirības arī ģeogrāfiskajā griezumā. Zemgalē maizi ikdienā ēd visvairāk – 89%, pēc tam seko Latgale, kur maizi ikdienā ēd 80% un Vidzeme, kur mazi katru dienu ēd 79% aptaujāto vidzemnieku. Savukārt, Kurzemē maizi ikdienā vismaz reizi dienā ēd vismazāk – 77% aptaujāto. Pētījumā redzams, ka lauku reģionu iedzīvotāji maizi katru dienu ēd vairāk nekā Rīgā vai citās pilsētās.
Pētījums rāda, ka Latvijā vīrieši ēd maizi biežāk nekā sievietes. Maizi vairākas reizes dienā ēd 56% vīriešu un tikai 38% sieviešu. Vēl pētījuma rezultāti liecina, ka maizes ēšanas biežums ģimenēs ar latviešu un krievu sarunvalodu praktiski neatšķiras.
Rudzu maize vai rupjmaize joprojām ir populārākā maize, un pētījums rāda, ka to izvēlas vairāk nekā puse iedzīvotāju jeb 56% aptaujāto. Rupjmaizi vairāk izvēlas iedzīvotāji vecumā no 55 -74 gadiem, savukārt vismazāk to izvēlas jaunieši vecumā no 18-24 gadiem, attiecīgi 67% un 44% no aptaujātajiem konkrētajās vecuma grupās. Rudzu maizi un rudzu maizi ar piedevām visvairāk iecienījuši un izvēlas iedzīvotāji Zemgalē, vismazāk – Kurzemē.
Fazer Latvija un SKDS pētījums “Maizes ēšanas paradumi” norisinājās no 2016. gada 3. līdz 6. augustam un tajā aptaujāti 1005 respondenti visā Latvijā.
Foto: Publicitātes
Vēl par tēmu:
18. novembra svētku galdam priekšroka Latvijas produktiem
18. novembris ikvienam latvietim ir svētki – šogad Latvija svinēs jau 102. dzimšanas dienu. Domājot par to, ko likt uz svētku galda, birojs “Latvijas Produkts” šajos svētkos aicina svētku...
Lasīt tālākLabdarības maratons “Dod Pieci!” šogad veltīts vardarbības mazināšanai ģimenē
Sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod Pieci!” šogad pievērsīsies vardarbībai ģimenē – sarežģītam un daudzslāņainam tematam, runājot gan par emocionālo, fizisko, finansiālo...
Lasīt tālākUzkodas un kūka Baltā galdauta svētkiem
Ik gadu 4. maijā, svinot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, klājam baltus galdautus, pulcējamies uz kopīgām brokastīm, pusdienām vai vakariņām un godinām savu mīļo Latviju....
Lasīt tālākPikniku sezonā arvien iecienītākas kļūst barankas un sausiņi
Pikniku sezona ir pilnā plaukumā un labas uzkodas ir neaizmirstas pēcpusdienas garants. Arvien biežāk līdzās grilētai gaļai, dārzeņu salātiem un citiem sezonāliem ēdieniem, cilvēki izvēlas...
Lasīt tālākSvētkos dāviniet veselību!
Dāvanu sarūpēšana dažādām svētku reizēm ir patīkams, bet vienlaikus arī visai sarežģīts process. Ko dāvināt? Vai dāvana patiks, noderēs? Stop! Tieši par “dāvanas derīgumu”...
Lasīt tālākJaundzimušo skaits turpina kristies
2018. gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēto jaundzimušo skaits – 14 680 bērni – ir par 1 267 mazuļiem jeb 8 % mazāks nekā 2017. gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas...
Lasīt tālākĒdināšanas nozares līderi Latvijā
Ēdināšanas nozare pēdējā laikā nonākusi krustugunīs, sākot ar policijas kratīšanām restorānu tīklā “Vairāk saules”, beidzot ar Latvijas Restorānu biedrības pausto, ka Latvijas...
Lasīt tālākGaršvielu vētra kafijas krūzītē
Kopš karstā dzēriena Chai Latte popularitāte pārkāpusi savas dzimtenes robežas Indijā, saldi pikantās garšas iekarojušas garšas kārpiņas visā pasaulē. Šī garšīgā melnā tēja,...
Lasīt tālākRestorāns aicina atzīmēt Lietuvas simtgadi un nobaudīt tās tradicionālos ēdienus
Latvijai vēl aktīvi gatavojoties simtgades svinībām, jau šajā piektdienā savu simto dzimšanas dienu atzīmēs mūsu kaimiņvalsts Lietuva. Par godu šim notikumam, ne tikai Lietuvā, bet arī...
Lasīt tālākCentrāltirgū droši ļaujies savai gaumei
Pircēju Rīgas Centrāltirgū netrūkst arī ikdienā, bet, gadumijai tuvojoties, šeit iegriežas pat tie, kuru parastajos maršrutos tirgus nav iekļauts. Savā ziņā Centrāltirgus ir...
Lasīt tālāk