Klajā nāk Raimonda Zommera pavāru grāmata “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve”
Jau pavisam drīz latvieši iedvesmu ēst gatavošanā varēs smelties recepšu grāmatā, kuras autors ir viens no izcilākajiem pašmāju šī amata meistariem – restorāna “Kaļķu vārti” šefpavārs, raidījuma “Mūsdienu Latvijas garša” 3. sezonas uzvarētājs un LTV1 raidījuma “Ciemiņš virtuvē” galvenā persona Raimonds Zommers. Grāmatu “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” klajā laidīs izdevniecība “White Book”. Grāmatā iekļauts recepšu tulkojums angļu valodā.
“Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” iecerēta kā sveiciens Latvijas valsts svētkos – pavārgrāmatā iekļautajās receptēs tiek laikmetīgi izmantoti Latvijā plaši izmantoti produkti, radot grāmatai papildus vērtību. Tā ir ne vien lielisks palīglīdzeklis virtuvē, bet arī raksturo šī laikmeta ēst gatavošanas kultūru Latvijā.
Latvietim vienmēr ir “garšojis” labi paēst, tomēr ēšanas paradumi laika gaitā mainījušies. Agrāko skābputru, zirņu pīšu, kļocku un ķīsēļu vietā stājušies pavisam citi, laikmetam atbikstošāki, ēdieni. Tomēr latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās.
Pavārgrāmatā “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” autors dalās idejās, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Šefpavārs rada pavisam jaunu virtuvi – mūsdienu latvisko garšu, kur sastopami tādi produkti kā cidonijas, pīlādži, ozolzīles un vēl daudz kas cits. Šī grāmata ļaus ikvienam kaut uz brīdi kļūt par izcilu pavāru un pagatavot restorāna kvalitātes ēdienu, jo ēdienu pagatavošana izklāstīta soli pa solim.
“Mana visdziļākā pārliecība ir šāda: ja produkts ir izaudzis un tapis Latvijā, vienalga, vai tā ir skābene, avotkrese, strauss vai kukurūza, tad tas ir kļuvis par pilntiesīgu Latvijas virtuves pārstāvi, lai no tā gatavotu ēdienu sevi, viesiem, restorāna klientiem. Tas ir produkts ar Latvijas garšu. Es taču dzīvoju šobrīd, mēs visi dzīvojam tagad, un mums vēsturē jāieraksta šodiena un tas, ko ēdam šodien.”
Raimonds Zommers
Grāmatā atrodamas uzkodu, zupu, otro ēdienu receptes. Piemēram, topinambūru krēmzupa ar cidoniju sukādēm; kamambēra siers ar ķirbju ievārījumu un salātiem; pīļu olu omlete ar rupjmaizi, kaņepju sviestu un skābenēm; mežacūkas sautējums ar brūklenēm, gliemežiem un cukīni ar paipalu olām, kā arī pīlādžu strūdele u.c.
Vēl par tēmu:
Latvija jau astoņpadsmito reizi uzsāk dalību pasaules lielākajā grāmatu tirgū Frankfurtē
Laikā no 15. līdz 19. oktobrim Latvija ar nacionālo stendu jau astoņpadsmito reizi piedalīsies Frankfurtes grāmatu tirgū. Latvijas dalību Frankfurtē nodrošina platforma “Latvian Literature”...
Lasīt tālākAnimācijas filma “Dieva suns” iekļauta Eiropas Kinoakadēmijas balvu “īsajā sarakstā”
Eiropas Kinoakadēmija izziņojusi šī gada balvu sezonas “īso sarakstu” – filmas, kas varēs pretendēt uz Eiropas Kinoakadēmijas nominācijām (novembrī) un balvām (janvārī) dažādās...
Lasīt tālākKad vārdi kļūst par lodēm — ZeBrene izdod jaunu singlu “Piu Piu”
Trešdien, 8. oktobrī, ar jaunu dziesmu “Piu Piu” klajā nāk tautā labi zināmais mūziķis ZeBrene. Singls ir teju kā pārdomas par cilvēku sarunām, par komunikāciju, kurā nereti ar savām...
Lasīt tālākLiepājā notiks režisores Lienas Šmukstes sajūtu izrāde
Trešdien, 22. oktobrī plkst. 18.00 Liepājas teātra Mazajā zālē (koncertzāles “Lielais dzintars” telpās Radio ielā 8) nodibinājums “Nodibinājums Liepāja 2027” aicina apmeklēt Cēsu...
Lasīt tālākĀgenskalna tirgu norisināsies Kartupeļu festivāls
Āgenskalna tirgus ikgadējā Kartupeļu festivālā, 21. septembrī plkst. 9.00-17.00! Šajā dienā tirgū norisināsies nu jau ceturtie šim dārzenim veltītie svētki. Līdzās lielajam kartupeļu...
Lasīt tālākSudrabu Sirds kopā ar Ozolu izdod jaunu dziesmu un izsludina koncertu ‘Palladium’
Trešdien, 17. septembrī, jaunu dziesmu “Cīņa ar sevi” izdod reperi Sudrabu Sirds un Ozols. Līdz ar šo jaunumu mūziķi izsludina arī savu koncertu “Dubultslazds”, kas norisināsies šī...
Lasīt tālākRotko muzejā Daugavpilī sākas Markam Rotko veltīts glezniecības simpozijs
Piedaloties māksliniekiem no Malaizijas, Francijas, ASV, Izraēlas, Vācijas, Polijas, Japānas, Dienvidkorejas un Latvijas, no 12. līdz 26. septembrim Rotko muzejā Daugavpilī notiek starptautisks...
Lasīt tālākNacionālajā teātrī Raiņa 160. jubileju godinās ar jauniestudējumu “Indulis un Ārija”
20. septembrī Latvijas Nacionālais teātris atklās 107. sezonu ar vērienīgu Raiņa lugas “Indulis un Ārija” jauniestudējumu. Tā režisore – Indra Roga, kura pati 1999. gada iestudējumā...
Lasīt tālākAr Starptautisko festivālu Čello Cēsis šonedēļ tiks atklāta koncertzāles “Cēsis” jaunā sezona
Koncertzāle “Cēsis” savu jauno koncertsezonu tradicionāli iesāks ar vienpadsmito starptautisko festivālu Čello Cēsis, kas notiks 13. un 14. septembrī. Šī gada programma atkal aicinās...
Lasīt tālākDivdesmitais mūsdienu forums “Baltā nakts” – jau rītdien
Sestdien, 6. septembrī, Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi aicināti uz šī gada mūsdienu kultūras forumu “Baltā nakts”. Foruma programmā iekļauti 34 projekti, un tas galvaspilsētā...
Lasīt tālāk