Eksperti: Latvijas iedzīvotāji ēd pārāk trekni un neprot baudīt maltīti
Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu ēst liesākus ēdienus un vairāk izbaudīt maltīti, jo tas ļautu izvairīties no liekā svara un citām veselības problēmām, secinājuši eksperti, izvērtējot ēšanas paradumus mūsu valstī.
Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis novērojis, ka mēs savā ikdienas ēdienkartē iekļaujam par daudz tauku un cukura, kā arī balto miltu izstrādājumu.
“Tauku īpatsvara norma kopējā ikdienas ēdienkartes kaloriju daudzumā ir līdz 30%, taču Latvijā šis rādītājs nereti pārsniedz pat 40%,” viņš sacīja, atgādinot, ka aptuveni trešdaļa valsts iedzīvotāju cieš no liekā svara.
Arī restorāna “Aqua Luna” šefpavārs Gints Aizupietis secinājis, ka tradicionālā mājas virtuve daudzās Latvijas mājsaimniecībās ir pārāk bagāta taukvielām.
“Cilvēki ēd, piemēram, milzīgas porcijas ar ceptu gaļu un kartupeļiem, kas peld taukos, un pa virsu vēl uzlej treknu miltu mērci, lai gan nestrādā smagu fizisku darbu, kurā uzņemtās kalorijas varētu sadedzināt. Tad nav jābrīnās, ka ķermeņa svars pieaug un piemeklē citas nedienas,” teica pavārmākslas eksperts.
Viņš iesaka kartupeļus un gaļu pagatavot daudz veselīgāk, piemēram, cept tos cepeškrāsnī, nevis uz pannas – tad taukvielas vajadzēs minimāli vai nevajadzēs vispār. Dažādus citus dārzeņus vai saknes var garšīgi un veselīgi pagatavot, vārot, sautējot, tvaicējot un pievienojot tiem garšaugus.
“Cilvēkiem Latvijā būtu jāmācās ēst liesāk, daudzveidīgāk, biežāk, lēnāk un mazākas porcijas, veltot vairāk laika maltītes izbaudīšanai. Ieradumu lietot treknu barību argumentējam ar to, ka nav līdzekļu veselīgas pārtikas iegādei. Drīzāk runa ir par iesīkstējušām tradīcijām, no kurām spītīgi nevēlamies atteikties,” stāsta virtuves virtuozs.
Viņš norādīja – lai gan Latvijā plaši izplatīts ir uzskats, ka veselīgi var ēst tikai cilvēki ar lieliem ienākumiem, vairāki pētījumi parādījuši, ka ēšanas ieradumi nav tiešā veidā saistīti ar cilvēku ienākumu līmeni, bet drīzāk ar audzināšanu un izglītību.
Pētījumi arī apstiprina – ēdot lēnām un cītīgi sakošļājot barību, uzlabojas vielmaiņas process, mazinās stress un samazinās kopējais apēsto kaloriju skaits. Informācija par to, ka esam paēduši, līdz smadzenēm nonāk tikai pēc 20 minūtēm. Ja ēdam nesteidzoties, tad saprotam, kad mums jāapstājas.
Arī našķi var būt vienlaikus veselīgi un gardi – piemēram, restorānā “Aqua Luna” viesi var saldajā var mieloties ar nogatavinātu mango, kas satur dabīgo cukuru, šķiedrvielas un vitamīnus. Dažādus vērtīgus augļus un ogas ikviens cilvēks var iegādāties veikalā vai tirgū un baudīt tos kā saldēdienu ierastās kūkas, cepumu vai citu kalorijām bagāto saldumu vietā, mudināja Aizupietis.
Savukārt Diētas ārstu asociācijas vadītājs Brēmanis uzsvēra – jebkurā gadalaikā ēdienkartei ir jābūt daudzveidīgai. Tajā būtu jāiekļauj dažādi graudaugu produkti, piemēram, rupjmaize un auzu putra, dārzeņi un augļi, tostarp Latvijā audzētas bietes, burkāni, kāposti, āboli. Sava vieta jāatvēl arī piena produktiem un gaļai, olām, biežāk būtu vēlams ēst zivis, kā arī zirņus un pupas.
Ziemas sezonā viņš iesaka veselības uzturēšanai vairāk uzturā lietot ķiplokus, sīpolus, selerijas, ingveru, pētersīļus – derēs gan svaigi, gan kaltēti, gan saldēti. Turklāt vēlams biežāk gatavot maltītes no svaigiem produktiem un mazāk izmantot rūpnieciski ražoto gatavo pārtiku.
Avots: nra.lv
Vēl par tēmu:
Rīgā stājas spēkā izmaiņas bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanas kārtībā
No šodienas stājas spēkā grozījumi Rīgas domes saistošajos noteikumos, paredzot būtiskas izmaiņas bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanas kārtībā jaunajiem vecākiem. 30. maijā...
Lasīt tālākPartnerības pirmais gads Latvijā – simtiem pāru reģistrējuši attiecības ar juridisku spēku
Šodien, 2025. gada 1. jūlijā, aprit gads kopš Latvijā ieviests Partnerības institūts. Tas piešķir tiesības divām pilngadīgām personām - neatkarīgi no dzimuma - juridiski nostiprināt...
Lasīt tālākDabas muzejs vietnē “Ebay” iegādājas Latvijā nokrituša meteorīta fragmentu
Latvijas Nacionālā dabas muzeja 180. jubilejas gadā ģeoloģiskajā krājumā nonācis vērtīgs papildinājums – fragments no Biržu meteorīta, kas 1863. gada 2. jūnijā nokrita tagadējā...
Lasīt tālākDreiliņkalna parkā notiks trešais Latvijas Dabas fonda Pļavas festivāls
Ar devīzi “Pļavniekiem pļavas!” 26. jūlijā Rīgā, Dreiliņkalna parkā, no 11.00 līdz 19.30 norisināsies Latvijas Dabas fonda (LDF) organizētais trešais Pļavas festivāls. Tas ir notikums...
Lasīt tālāk23. un 24. jūnijā sabiedriskais transports Rīgā būs bez maksas, tiks nodrošināti papildu reisi
Vasaras saulgriežos – 23. un 24. jūnijā – pilsētas iedzīvotāji un viesi Rīgas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas. Tāpat nokļūšanai uz un no pilsētas apkaimēs organizētajiem...
Lasīt tālākJuridiskā komisija: lai piemērotu atbildību par vajāšanu, nav jāpierāda nolūks iebiedēt
Lai stiprinātu iespēju pasargāt cietušos no vajāšanas, Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 18. jūnijā, lēma sagatavot vēstuli atbildīgajām institūcijām, uzsverot, ka, piemērojot atbildību...
Lasīt tālākPieci padomi mierpilnai līgošanai
Ikdienas darbs un nepārtrauktā informācijas plūsma rada pastāvīgu spriedzi, tāpēc ir īpaši svarīgi atrast brīdi, lai apstātos un atgūtu līdzsvaru. Lai arī Līgo svinēšana nepārvēršas...
Lasīt tālākPēc konstatētajiem pārkāpumiem pašvaldība pārceļ bezpajumtnieku aprūpi uz citu institūciju
Rīgas domes Labklājības departaments šogad vairākas reizes pārbaudīja sociālās aprūpes centrus “Liepa” un “Senlejas”, kur pakalpojumus sniedz SIA “Senioru nams”. Pārbaudēs konstatēti...
Lasīt tālākŠovasar Rīgas dārzi un parki uzziedēs, Skolēnu dziesmu un deju svētku iedvesmoti
“Rīgas meži” trešdien, 11. jūnijā, Esplanādes parkā atklāja vasaras puķu dobju sezonu, iepazīstinot sabiedrību ar šī gada puķu dobju tematiskajiem rakstiem un īpaši atlasīto augu...
Lasīt tālākDziesmu un deju svētku laikā svētku transportam atļaus izmantot sabiedriskā transporta joslas
Otrdien, 10. jūnijā, Ministru kabinets (MK) atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos, papildinot tos ar jaunu punktu, kas paredz Dziesmu un deju svētku laikā ļaut svētku dalībnieku...
Lasīt tālāk