Klausoties «saldu» mūziku iespējams samazināt cukura patēriņu
Kā noskaidrojuši britu zinātnieki, kāri pēc saldumiem var samazināt klausoties «saldu» mūziku. Cilvēka garšas sajūtu iespējams manipulēt ar mūzikas tempa un instrumentu palīdzību.
Pasaulē ir izveidots īpašs mūzikas žanrs ar nosaukumu «skaņu garšvielām», kas liek cilvēku smadzenēm noticēt, ka apēstā ēdena garša ir, piemēram, daudz saldāka vai skabāka nekā patiesībā.
Tas būtu jauns veids kā pavāri varētu mazināt cukura un sāls lietošanu, nezaudējot ēdiena garšu, norāda Oksfordas universitātes eksperimentālās psiholoģijas profesors Čārlzs Spenss.
Spenss piebilst, ka tas būtu īstermiņa risinājums, norādot, ka ar skaņu palīdzību ēdiena garša var mainīties un smadzenēm var likties, ka ēdiens ir par 10 % saļāks, saldāks vai skabāks, tādējādi uzlabojot cilvēku veselību un veicinot veselīga dzīvesveida izplatīšanos. Eksperimenta laikā tika noskaidrots, ka zemas pūšaminstrumentu skaņas saistās ar kafijas rūgto garšu, savukārt augstas klavieru notis liek domāt, ka apēstais ēdiens ir saldāks.
Pasaules Veselības organizācija (PVO) kā pieļaujamo cukura dienas devu pieaugušam cilvēkam noteikusi 12 tējkarotes, taču apsver iespēju samazināt noteikto devu uz pusi, ņēmot vērā, ka cukurā nav organismam svarīgu vielu kā vitamīnu, olbaltumvielu, veselīgo tauku un minerālvielu.
Vēl par tēmu:
Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju izmanto mākslīgo intelektu, visaktīvāk – jaunieši
Digitālā vide Latvijā turpina attīstīties – arvien vairāk iedzīvotāju izmanto elektronisko identifikāciju (88,9%) un mākslīgo intelektu (35,1%), katrs piektais (20,1%) vērtē un pārbauda...
Lasīt tālākGripas un elpceļu infekciju aktivitāte Latvijā saglabājas zemā līmenī
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi informē, ka 2025. gada 44. nedēļā (27. oktobris–2. novembris) gripas un citu akūtu elpceļu infekciju (AEI) izplatība Latvijā joprojām...
Lasīt tālākSpeciālisti aicina iedzīvotājus vakcinēties pret gripu – šis ir īstais brīdis vakcinācijai
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) un veselības aprūpes speciālisti aicina iedzīvotājus izmantot iespēju vakcinācijai pret sezonālo gripu, jo oktobra beigas un novembris ir vispiemērotākais...
Lasīt tālākTurpmāk NMPD darbiniekiem tiks nodrošināta veselības apdrošināšana
Šodien, 16. oktobrī, Saeimā atbalstīti grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz, ka no 2026. gada 1. janvāra Neatliekamās medicīniskās...
Lasīt tālākGripas aktivitāte Latvijā saglabājas zema
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi informē, ka 2025. gada 41. nedēļā (6.–12. oktobrī) gripas un citu akūtu elpceļu infekciju (AEI) izplatība Latvijā saglabājas...
Lasīt tālākAptauja: vecāki nezina par valsts apmaksāto CPV vakcīnu
Lai gan vēzis joprojām ir viena no nozīmīgākajām veselības problēmām pasaulē, zinātne ir veikusi nozīmīgu soli uz priekšu ne tikai tā ārstniecībā, bet arī profilaksē. Jau vairāk...
Lasīt tālākLZVO brīdina: strauji pieaug viltotu svara samazināšanas zāļu reklamēšana un pārdošana tiešsaistē
Eiropas Zāļu aģentūras un Zāļu aģentūru vadītāju tīkla publiskajiem paziņojumiem, brīdina par pieaugošajiem draudiem, ko rada nelegālu zāļu reklamēšana un pārdošana tiešsaistē...
Lasīt tālākKiberdrošības draudi turpina pieaugt, eksperti iesaka regulāru atjaunināšanu
Nemainīgi augsti saglabājas kiberdrošības draudi – šā gada augustā “LMT Interneta sargs” identificēja un bloķēja vairāk nekā 7,6 miljonus ļaunprātīgu vietņu, uz kurām LMT klienti...
Lasīt tālākAtjaunotās Covid-19 vakcīnas plaši pieejamas visā Latvijā
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) jaunākie dati liecina, ka pozitīvo Covid-19 paraugu īpatsvars aizvadītajā nedēļā samazinājies līdz 13,5% (nedēļu iepriekš – 18,9%), tomēr...
Lasīt tālākStacionārā veselības aprūpe: pašmērķis uzturēt sadrumstaloto slimnīcu tīklu, nevis pacientu intereses
Slimnīcās nonāk pacienti, kuriem ir nopietni veselības sarežģījumi un ambulatori ārstēties vairs nevar. Pacientiem nepieciešama sarežģīta, steidzama vai pat neatliekama palīdzība, tādēļ...
Lasīt tālāk
