• Failure notice from provider:
    Connection Error:http_request_failed
18/07/2025, Kategorija: Bizness, Uzņēmējdarbība

Latvijā 2024. gadā radīti vairāk nekā 269 tūkstoši tonnu pārtikas atkritumu. Gadā vidēji viens iedzīvotājs saražo 144 kg pārtikas atkritumu. Jaunākie pētījuma dati liecina, ka vislielākais pārtikas atkritumu apjoms joprojām rodas mājsaimniecībās, kur uz vienu iedzīvotāju gadā veidojas 85,8 kg pārtikas atkritumu.

“Pārtikas atkritumu mazināšana ir būtisks solis ceļā uz ilgtspēju. Pētījuma dati liecina, ka pārtikas atkritumi joprojām ir būtiska problēma Latvijā, un nepieciešama mērķtiecīgas rīcības gan no rīcībpolitikas veidotājiem, gan uzņēmumiem, gan iedzīvotājiem. Šis pētījums palīdz skaidri identificēt problēmas un veidot mērķtiecīgus risinājumus visos posmos – no ražošanas līdz pat mājsaimniecībām. Gribu uzsvērt, ka pārtikas atkritumi nav tikai izšķērdēts ēdiens – tie ir arī izniekoti resursi, enerģija, cilvēka darbs un finanses,” akcentē klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

Pārtikas atkritumu sadalījums pa piegādes ķēdes posmiem:

primārā ražošana (lauksaimniecība) – 23 297 t (12,5 kg uz vienu iedzīvotāju);
pārtikas ražošana un pārstrāde – 27 478 t (14,7 kg uz vienu iedzīvotāju);
tirdzniecība – 41 359 t (22,1 kg uz vienu iedzīvotāju);
ēdināšana – 16 771 t (9 kg uz vienu iedzīvotāju);
mājsaimniecības – 160 692 t (85,8 kg uz vienu iedzīvotāju).
Pārtikas atkritumi katrā no posmiem rodas dažādu iemeslu dēļ:

primārajā ražošanā tie rodas nelabvēlīgu laikapstākļu, slimību vai tehnoloģisku problēmu dēļ;
ražošanā un pārstrādē – no nekvalitatīvām izejvielām, ražošanas defektiem vai loģistikas kļūdām;
tirdzniecībā atkritumus pārsvarā veido bojāti vai derīguma termiņu pārsnieguši produkti;
ēdināšanā, kur atkritumu apjoms ir vismazākais, uzņēmumi biežāk īsteno risinājumus kā porciju pielāgošana, ēdienu iesaiņošana līdzņemšanai un pārtikas pārpalikumu otrreizēja izmantošana.
Mājsaimniecībās pārtikas atkritumi visbiežāk rodas pārtikas uzglabāšanas, nepietiekamas plānošanas vai lietošanas termiņu pārpratumu dēļ. No kopējā apjoma tikai 11,5% nonāk bioloģisko atkritumu konteineros, 19,4% – piemājas kompostā, 51,7% nonāk sadzīves atkritumu konteineros, 17,4% – kanalizācijā. Lai atkritumu apsaimniekošana būtu videi draudzīga un resursi tiktu izmantoti efektīvi, ir jāturpina sabiedrības izglītošana un infrastruktūras nodrošināšana, lai cilvēki radītos pārtikas atkritumus maksimāli izmestu bioloģisko atkritumu konteineros un kompostētu.

Pirmie pārtikas atkritumu apjoma mērījumi Latvijā veikti 2020. gadā, kad vidēji uz vienu iedzīvotāju tika radīti 145 kg pārtikas atkritumu.

Saskaņā ar ES mērķiem līdz 2030. gadam par 10% jāsamazina atkritumu apjoms ražošanas un pārstrādes posmā; par 30% – tirdzniecībā, ēdināšanā un mājsaimniecībās.

Lai gan 2024. gadā pārtikas atkritumu apjoms Latvijā samazinājies primārajā ražošanā, pārstrādē un ēdināšanā, tas pieaudzis tirdzniecībā un mājsaimniecībās.

Lai mazinātu pārtikas izšķērdēšanu, ar dažiem apkopotiem padomiem vari iepazīties šeit:

plānot iepirkšanos un maltītes;
pareizi uzglabāt produktus;
izprast norādi uz pārtikas produktu iepakojuma attiecībā uz derīguma termiņu (“izlietot līdz” vs. “ieteicams līdz”);
izmantot pārpalikumus jaunu ēdienu gatavošanā;
ziedot lieko pārtiku;
izmantot dažādas lietotnes. Piemēram, meiteņu līderības un uzņēmējdarbības programmas Future Heroes dalībnieces ir izstrādājušas lietotni BestB4, kas ļauj sekot līdzi produktu derīguma termiņam, saņemt atgādinājumus, kā arī iegūt receptes, lai savlaicīgi izmantotu drīzumā izlietojamos pārtikas produktus.

No 2024. gada Latvijā obligāta ir pārtikas un bioloģisko atkritumu šķirošana, izmantojot brūnos konteinerus vai kompostējot piemājas teritorijās. Šķirošana nodrošina kvalitatīvu bioloģisko atkritumu pārstrādi kompostā vai biogāzē, samazina ne vien apglabājamo atkritumu daudzumu atkritumu poligonos, bet arī mājsaimniecības izdevumus par atkritumu apsaimniekošanu. Šie ieguvumi mājsaimniecībai rodas arī, ja radītos bioloģiskos un pārtikas atkritumus kompostē savas mājsaimniecības teritorijā.

* Lai izstrādātu pārtikas atkritumu mērīšanas metodoloģiju un iegūtu salīdzināmus datus par pārtikas atkritumu apjomu Latvijā 2024. gadā, aktuālais pētījums veikts laika posmā no 2023. gada septembra līdz 2025. gada aprīlim. Ievācot datus par pārtikas atkritumiem izmantos aptaujas, pētījumi, iesaistīto pušu sniegtie statistikas dati, tiešie masas mērījumi, pārtikas atkritumu svēršana, dienasgrāmatu pieraksti un citi, papildu izmantoti valsts statistikas datu avoti. Pētījums veikts LIFE IP projekta “Atkritumi kā resursi Latvijā” ietvaros, sadarbojoties Rīgas Stradiņa universitātes un SIA “Jaunrades Laboratorija” pētniekiem.

912 skatījumi




Video

LPPA: pāreja uz īstermiņa līgumiem sekmēs pārvadātāju atgriešanos pie vecākiem autobusiem

17/10/2025

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija iebilst pret nosacījumu maiņu valsts izsludinātājos iepirkumos Cēsu, Limbažu un Siguldas lotēs, kas paredz līguma darbību vairs tikai uz 3 gadiem,...

Lasīt tālāk
Video

Faktiskā bezdarba līmenis septembrī samazinājies par 0,2 procentpunktiem

17/10/2025

2025. gada septembrī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,2%, un kopš augusta tas ir samazinājies par 0,2 procentpunktiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) aprēķins. Salīdzinot...

Lasīt tālāk
Video

Augustā tūristu mītnēs apkalpots par 3,1% vairāk viesu nekā pirms gada

15/10/2025

2025. gada augustā Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 392,9 tūkstoši ārvalstu un vietējo viesu, veidojot 3,1% pieaugumu pret 2024. gada augustu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati,...

Lasīt tālāk
Video

Rīgas sabiedriskajā transportā šī gada septembrī par 5,5% vairāk pārvadāto pasažieru nekā pērn

14/10/2025

Šī gada septembrī Rīgas sabiedriskajā transportā pārvietojušies 10 606 593 pasažieri, kas ir par 5,5% vairāk nekā šajā pašā mēnesī iepriekšējā gadā. No tramvajiem populārākais...

Lasīt tālāk
Video

Birokrātijas mazināšanas nolūkā paredz atvieglot kūrorta statusa piešķiršanas kārtību

14/10/2025

Lai mazinātu birokrātisko slogu gan valsts iestādēm, gan pašvaldībām, Ekonomikas ministrija (EM) rosina mainīt kūrorta statusa piešķiršanas kārtību – noteiktu teritoriju par kūrortu...

Lasīt tālāk
Video

“Laima” sortimentā divas jaunas konfektes piena šokolādes glazūrā

13/10/2025

Latvijā iecienītais saldumu zīmols “Laima” turpina attīstīt un stiprināt savu produktu sortimentu un iepriecina saldummīļus ar jaunām konfektēm piena šokolādes glazūrā. Jaunums divās...

Lasīt tālāk
Video

Uzsākt būvniecību, reģistrēt būvi un nostiprināt īpašumtiesības varēs ar vienu iesniegumu

09/10/2025

Būvniecības uzsākšanai un būves reģistrācijai, kā arī būves īpašumtiesību nostiprināšanai būs nepieciešams tikai viens kopīgs iesniegums. To noteic Saeimā ceturtdien, 9.oktobrī,...

Lasīt tālāk
Video

Septembrī patēriņa cenu kāpums bija viens no mērenākajiem pēdējos gados

08/10/2025

Septembrī patēriņa cenas pieauga, taču kāpums bija viens no mērenākajiem pēdējos gados, ko noteica vājāka sezonālā ietekme un zemāks spiediens no pārtikas un energoresursu cenām. Saskaņā...

Lasīt tālāk
Video

Matisone: nodokļu administrācijas PVN piemērošanas prakse izmitināšanas pakalpojumiem rada risku uzņēmējiem pāriet ēnu ekonomikā

07/10/2025

“Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas prakse viesu izmitināšanas jomā rada risku, ka mazie uzņēmumi varētu pāriet ēnu ekonomikā un vairs nemaksāt nodokļus....

Lasīt tālāk
Video

Valsts pārvaldes komisija: uzsākt būvniecību, reģistrēt būvi un nostiprināt īpašumtiesības varēs ar vienu iesniegumu

07/10/2025

Lai varētu ieviest vienotu reģistrācijas procesu gan būvniecības uzsākšanai un būves reģistrācijai, gan arī būves īpašumtiesību nostiprināšanai, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības...

Lasīt tālāk