• Failure notice from provider:
    Connection Error:http_request_failed
08/10/2014, Kategorija: Bizness, Ekonomika, Uzņēmējdarbība

Fast-Grocery-Shopping-Picture

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2014. gada septembrī, salīdzinot ar 2013. gada septembri, palielinājās par 1,0%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Precēm cenas pieauga par 0,2%, bet pakalpojumiem par 3,4%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem2, ir palielinājies par 0,4%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2014. gada septembrī, salīdzinot ar 2013. gada septembri, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītiem pakalpojumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, apģērbam un apaviem, atpūtai un kultūrai, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas cenu vidējais līmenis šogad septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājies par 0,1%. Zemākas cenas nekā pērn bija pienam un piena produktiem, gaļai un gaļas izstrādājumiem, cukuram, eļļai un taukiem, olām, savukārt cenas palielinājās dārzeņiem, saldumiem un medum, maizei un graudaugu izstrādājumiem,kā arī sieram.

Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 8,3%, bet alkoholiskajiem dzērieniem vidējais cenu līmenis nav mainījies.

Apaviem cenas gada laikā palielinājās par 7,4%, bet apģērbiem – par 1,4%.

Gada laikā vidējais cenu līmenis ar mājokli saistītiem pakalpojumiem pieauga par 1,6% – sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, cietais kurināmais, ūdens piegāde, dzīvokļu īres maksa, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kanalizācijas pakalpojumi, savukārt lētāka kļuva siltumenerģija.

Transporta grupā cenas samazinājās par 1,5%, ko būtiski ietekmēja cenu kritums degvielai par 3,8%. Cenas samazinājās transportlīdzekļu rezerves daļām un piederumiem, automašīnu iegādei, savukārt cenu kāpums tika novērots transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru jūras transporta pakalpojumiem.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, pieauga par 5,9% –cenām palielinoties kafejnīcās un restorānos par 6,2%, ēdnīcās – par 5,4%, kā arī izmitināšanas pakalpojumiem – par 6,3%.

Pārējās patēriņa grupās cenu kāpums tika novērots kultūras pakalpojumiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem.

2014. gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas palielinājās par 0,5%.Precēm vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,7%, bet pakalpojumiem tas nemainījās.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kāpumam apģērbam un apaviem, alkoholam un tabakas izstrādājumiem, personīgās aprūpes precēm, atpūtai un kultūrai, kā arī cenu kritumam pārtikai un ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas cenas samazinājās par 0,4%, ko ietekmēja prognozētais cenu kritums pienam un piena produktiem, tai skaitā, skābajam krējumam (-10,5%), biezpienam (-11,5%), pienam (-6,8%), kefīram (-9,3%), saldajam krējumam (-11,3%), kā arī sieram (-0,7%). Lētāka kļuvusi gaļa un gaļas izstrādājumi, kartupeļi, eļļa un tauki, zivis un zivju izstrādājumi. Savukārt cenas kāpušas dārzeņiem, maizei un graudaugu izstrādājumiem, augļiem, tējai un kafijai.

Dārgāki kļuva alkoholiskie dzērieni (+1,3%), ko ietekmēja akciju noslēgums vīnam un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sākoties jaunās sezonas preču tirdzniecībai, cenas pieauga apaviem par 13,9%, bet apģērbiem – par 5,2%.

Sezonālo faktoru ietekmē lētāki kļuva pasažieru jūras transporta pakalpojumi. Cenas samazinājās arī degvielai (-0,4%), pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem un automašīnu iegādei.

Atpūtas un kultūras pakalpojumu cenas palielinājās vidēji par 0,4%. Cenu kāpums konstatēts dārza precēm un ziediem, kultūras pakalpojumiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, savukārt cenas samazinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Noslēdzoties akcijām, dārgākas kļuva personīgās aprūpes preces, tai skaitā, kosmētikas preces un higiēnas preces.

Pārējās patēriņa grupās cenu kāpums bija vērojams ēdināšanas pakalpojumiem, kā arī, sākoties jaunajam mācību gadam, pieauga maksa par izglītības pakalpojumiem. Savukārt lētāki kļuva sanatoriju pakalpojumi.

141 skatījumi




Video

Mieriņa: Izvirzām ambiciozu, bet sasniedzamu ekonomiskās izaugsmes mērķi – dubultot iekšzemes kopproduktu

16/05/2024

“Izaugsmes mērķis – dubultot iekšzemes kopproduktu – ir ambiciozs, bet sasniedzams. Jo, tikai izvirzot augstas prioritātes, mēs motivējam sevi būt starp attīstītajām valstīm,” sacīja...

Lasīt tālāk
Video

Saeimā pirmo reizi notiks ekonomiskās politikas debates

16/05/2024

            Saeimā ceturtdien, 16. maijā, norisināsies ekonomiskās politikas debates, kuru laikā deputāti vērtēs Latvijas Stabilitātes programmu...

Lasīt tālāk
Video

PVD turpina pastiprinātas svaigu augļu un dārzeņu tirdzniecības pārbaudes

15/05/2024

Turpinot pastiprinātu svaigu dārzeņu, augļu un ogu tirdzniecības uzraudzību, Pārtikas un veterinārais dienests pārbaudījis vairāk nekā 400 pārtikas tirdzniecības uzņēmumus, tostarp...

Lasīt tālāk
Video

“Latvenergo” valdes priekšsēdētājs: Elektrības cenas varētu samazināties pēc 6 gadiem

15/05/2024

Tuvākajos gados elektrības cena samazināsies, intervijā "Nra.lv sarunas” sacīja a/s ''Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste. Vaicāts, kā "Latvenergo" gūst peļņu, Čakste...

Lasīt tālāk
Video

LDDK aicina nekavējoties izstrādāt jaunu pieeju valsts iestāžu vadītāju atlases procesam

14/05/2024

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Padome pauž neapmierinātību ar līdzšinējo pieredzi valsts pārvaldes rīkoto vadītāju atlases organizēšanā, jo tā grauj uzticēšanos valsts...

Lasīt tālāk
Video

Caur Latviju plāno pārvadāt urāna rūdu no Uzbekistānas

13/05/2024 | Autors: Nekā personīga, TV3

Kamēr sankcijas lielu daļu tranzīta apturējušas, tās arī pavērušas iespējas jaunu preču pārvadāšanai. Caur Rīgas ostu šogad paredzēts vest urāna rūdu no Uzbekistānas uz Franciju....

Lasīt tālāk
Video

LBAS: Jāstiprina koplīgumu tiesības un jāatbalsta godprātīgi uzņēmēji, kas neiesaistās ēnu ekonomikā

10/05/2024

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) ir nosūtījusi Finanšu ministrijai (FM) vēstuli par FM sniegto darbaspēka izmaksu esošās situācijas novērtējumu un priekšlikumiem tālākai...

Lasīt tālāk
Video

Saeima neatbalsta alkohola iegādes vecuma celšanu, bet atbalsta ierobežot laiku, kurā varēs to iegādāties

09/05/2024

Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi stingrākus ierobežojumus alkoholisko dzērienu tirdzniecībā, vienlaikus noraidot iepriekš Saeimas komisijā atbalstīto liegumu liegt pirkt alkoholu līdz...

Lasīt tālāk
Video

Ekspluatācijā nenodotajiem objektiem Rīgā sāk piemērot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi

08/05/2024

Rīgas pašvaldība pakāpeniski sāk piemērot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli 3% apmērā būvobjektiem, kuriem ir izsniegta būvatļauja un būvniecības ieceres realizācijas laiks ir...

Lasīt tālāk
Video

Nozares eksperti: Jaunu dzīvokļu deficīts gaidāms jau tuvāko divu līdz trīs gadu laikā

07/05/2024

Jauns mājoklis ir viens no lielākajiem pirkumiem dzīves laikā, kas prasa rūpīgu izvēli, visu “par” un “pret” izsvēršanu un arī finansiālu gatavošanos, nereti – ilgtermiņa saistību...

Lasīt tālāk