Noteiks pieļaujamās transtauku normas
Veselības ministrija sākusi publisko apspriešanu Ministru kabineta noteikumu projektam, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos, nosakot to maksimālās pieļaujamās normas, informē Veselības ministrija (VM).
Izstrādātais noteikumu projekts balstīts uz Austrijas normatīvo regulējumu, kur transtaukskābju ierobežojumi attiecas ne tikai uz pārtikas ražošanā izmantojamām izejvielām – eļļām un taukiem, bet arī uz pašiem pārtikas produktiem, nosakot maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu. Plašu uzmanību transtaukskābēm jeb transtaukiem sabiedrība pievērsa pēc dāņu profesora paziņojuma par vafelēs atrodamajiem kaitīgajiem taukiem, līdz tam Latvijas iedzīvotāji, visticamāk, pat īsti nezināja, kas ir šīs transtaukskābes, raksta NRA.lv.
Transtaukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem – augu eļļu rūpnieciskas hidrogenēšanas vai sacietināšanas procesā, lai ražotu margarīnus un tauku pastas; tauku karsēšanā, pārtikas produktu cepšanā eļļā augstā temperatūrā, kā arī taukskābes veidojas dzīvnieku (govju, aitu) gremošanas orgānos un nokļūst šo dzīvnieku taukos, gaļā un pienā. Mediķi atsaucas uz pētījumiem, kuri pierāda, ka transtaukskābes, tāpat kā piesātinātās taukskābes, paaugstina sliktā holesterīna līmeni asinīs, palielinot koronārās sirds slimības risku, bet atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm transtaukskābes samazina labā holesterīna līmeni un paaugstināta asins triglicerīdu līmeni, kas ir saistīts ar paaugstinātu koronārās sirds slimības risku.
Latvijas Ārstu biedrība jau 2012. gadā aicināja valdību, sākot no 2013. gada, visiem produktiem ieviest prasības marķējumam, kurā tiek norādīts: tauku sastāvs, izteikts procentos, gramos un kalorijās 100 gramos produkta, vārāmā sāls daudzums. Tāpat biedrība aicināja Latvijā atļaut tikai tādu produktu ievešanu, pārdošanu un izmantošanu, kuros transtaukskābes ir mazāk par diviem procentiem no kopējā tauku daudzuma.
VM izstrādātajos noteikumos paredzēts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, un tas nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20 procentiem, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par trīs procentiem, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.
Noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem – gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm –, kurus paredzēts izplatīt Latvijā. Plānots, ka noteikumu projektā minētās normas stāsies spēkā 2015. gada 1. janvārī, vienlaikus pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums, drīkstēs ražot un izplatīt ne ilgāk kā līdz 2018. gada 1. janvārim.
Vēl par tēmu:
Septembrī patēriņa cenu kāpums bija viens no mērenākajiem pēdējos gados
Septembrī patēriņa cenas pieauga, taču kāpums bija viens no mērenākajiem pēdējos gados, ko noteica vājāka sezonālā ietekme un zemāks spiediens no pārtikas un energoresursu cenām. Saskaņā...
Lasīt tālākAr Norvēģijas grantu atbalstu būvēs sieviešu cietumu
Saskaņā ar otrdien, 7. oktobrī, valdības atbalstīto Saprašanās memorandu ar Islandi, Lihtenšteinu un Norvēģiju par jaunā grantu perioda ieviešanu, 15 miljoni eiro tiks novirzīti arī Tieslietu...
Lasīt tālākJuridiskā komisija: piemērojot atbildību par vajāšanu, nav jāpierāda nolūks iebiedēt
Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 7.oktobrī, vienojās Saeimā virzīt lēmuma projektu, kas precizē – lai piemērotu Krimināllikumā noteikto atbildību par vajāšanu, nav nepieciešams pierādīt...
Lasīt tālākMatisone: nodokļu administrācijas PVN piemērošanas prakse izmitināšanas pakalpojumiem rada risku uzņēmējiem pāriet ēnu ekonomikā
“Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas prakse viesu izmitināšanas jomā rada risku, ka mazie uzņēmumi varētu pāriet ēnu ekonomikā un vairs nemaksāt nodokļus....
Lasīt tālākValsts pārvaldes komisija: uzsākt būvniecību, reģistrēt būvi un nostiprināt īpašumtiesības varēs ar vienu iesniegumu
Lai varētu ieviest vienotu reģistrācijas procesu gan būvniecības uzsākšanai un būves reģistrācijai, gan arī būves īpašumtiesību nostiprināšanai, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības...
Lasīt tālākPabeigta cūku likvidēšana Āfrikas cūku mēra skartajā SIA “Baltic pork” novietnē
Vakar, 5. oktobrī, pabeigta visu cūku likvidēšana un iznīcināšana Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā SIA “Baltic pork” novietnē. Atgādinām, ka ĀCM SIA “Baltic pork” cūku novietnē...
Lasīt tālākNedēļas sākumā laiks būs sausāks, tomēr no nedēļas vidus kļūs lietaināks un vējaināks
Nedēļas izskaņā Latvijas teritorijai no rietumiem pietuvojās plašs ciklons, kā ietekmē laiks kļuva lietaināks un vējaināks. Pirmdiena un otrdiena būs sausākās šīs nedēļas dienas,...
Lasīt tālākTuvākajās dienās Latvijā gaidāmi mainīgi laikapstākļi
Brīvdienās un nākamās darba nedēļas sākumā Latvijā gaidāmi izteikti rudenīgi laikapstākļi, ko noteiks aktīvs ciklons, kas no rietumiem pakāpeniski pietuvosies valsts teritorijai. Tā...
Lasīt tālāk“Latvijas Pasts” atsāk visu veidu vēstuļu piegādes uz ASV
VAS “Latvijas Pasts” no šodienas atsāk pieņemt visu veidu vēstuļu korespondenci ar dokumentiem, lai nodrošinātu piegādes uz ASV. Nacionālais pasta operators ir atjaunojis visu veidu vēstuļu...
Lasīt tālākIekšlietu ministrija iesniegusi izskatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu par trešo valstu pilsoņu uzturēšanās regulējuma pilnveidi
Jau ziņots, ka šā gada martā iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis iepazīstināja sabiedrību ar iekšlietu resora sagatavotajiem priekšlikumiem trešo valstu pilsoņu uzturēšanās tiesiskā...
Lasīt tālāk