Eksperti: Latvijas iedzīvotāji ēd pārāk trekni un neprot baudīt maltīti

Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu ēst liesākus ēdienus un vairāk izbaudīt maltīti, jo tas ļautu izvairīties no liekā svara un citām veselības problēmām, secinājuši eksperti, izvērtējot ēšanas paradumus mūsu valstī.
Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis novērojis, ka mēs savā ikdienas ēdienkartē iekļaujam par daudz tauku un cukura, kā arī balto miltu izstrādājumu.
“Tauku īpatsvara norma kopējā ikdienas ēdienkartes kaloriju daudzumā ir līdz 30%, taču Latvijā šis rādītājs nereti pārsniedz pat 40%,” viņš sacīja, atgādinot, ka aptuveni trešdaļa valsts iedzīvotāju cieš no liekā svara.
Arī restorāna “Aqua Luna” šefpavārs Gints Aizupietis secinājis, ka tradicionālā mājas virtuve daudzās Latvijas mājsaimniecībās ir pārāk bagāta taukvielām.
“Cilvēki ēd, piemēram, milzīgas porcijas ar ceptu gaļu un kartupeļiem, kas peld taukos, un pa virsu vēl uzlej treknu miltu mērci, lai gan nestrādā smagu fizisku darbu, kurā uzņemtās kalorijas varētu sadedzināt. Tad nav jābrīnās, ka ķermeņa svars pieaug un piemeklē citas nedienas,” teica pavārmākslas eksperts.
Viņš iesaka kartupeļus un gaļu pagatavot daudz veselīgāk, piemēram, cept tos cepeškrāsnī, nevis uz pannas – tad taukvielas vajadzēs minimāli vai nevajadzēs vispār. Dažādus citus dārzeņus vai saknes var garšīgi un veselīgi pagatavot, vārot, sautējot, tvaicējot un pievienojot tiem garšaugus.
“Cilvēkiem Latvijā būtu jāmācās ēst liesāk, daudzveidīgāk, biežāk, lēnāk un mazākas porcijas, veltot vairāk laika maltītes izbaudīšanai. Ieradumu lietot treknu barību argumentējam ar to, ka nav līdzekļu veselīgas pārtikas iegādei. Drīzāk runa ir par iesīkstējušām tradīcijām, no kurām spītīgi nevēlamies atteikties,” stāsta virtuves virtuozs.
Viņš norādīja – lai gan Latvijā plaši izplatīts ir uzskats, ka veselīgi var ēst tikai cilvēki ar lieliem ienākumiem, vairāki pētījumi parādījuši, ka ēšanas ieradumi nav tiešā veidā saistīti ar cilvēku ienākumu līmeni, bet drīzāk ar audzināšanu un izglītību.
Pētījumi arī apstiprina – ēdot lēnām un cītīgi sakošļājot barību, uzlabojas vielmaiņas process, mazinās stress un samazinās kopējais apēsto kaloriju skaits. Informācija par to, ka esam paēduši, līdz smadzenēm nonāk tikai pēc 20 minūtēm. Ja ēdam nesteidzoties, tad saprotam, kad mums jāapstājas.
Arī našķi var būt vienlaikus veselīgi un gardi – piemēram, restorānā “Aqua Luna” viesi var saldajā var mieloties ar nogatavinātu mango, kas satur dabīgo cukuru, šķiedrvielas un vitamīnus. Dažādus vērtīgus augļus un ogas ikviens cilvēks var iegādāties veikalā vai tirgū un baudīt tos kā saldēdienu ierastās kūkas, cepumu vai citu kalorijām bagāto saldumu vietā, mudināja Aizupietis.
Savukārt Diētas ārstu asociācijas vadītājs Brēmanis uzsvēra – jebkurā gadalaikā ēdienkartei ir jābūt daudzveidīgai. Tajā būtu jāiekļauj dažādi graudaugu produkti, piemēram, rupjmaize un auzu putra, dārzeņi un augļi, tostarp Latvijā audzētas bietes, burkāni, kāposti, āboli. Sava vieta jāatvēl arī piena produktiem un gaļai, olām, biežāk būtu vēlams ēst zivis, kā arī zirņus un pupas.
Ziemas sezonā viņš iesaka veselības uzturēšanai vairāk uzturā lietot ķiplokus, sīpolus, selerijas, ingveru, pētersīļus – derēs gan svaigi, gan kaltēti, gan saldēti. Turklāt vēlams biežāk gatavot maltītes no svaigiem produktiem un mazāk izmantot rūpnieciski ražoto gatavo pārtiku.
Avots: nra.lv
Vēl par tēmu:
Zolitūdes traģēdijas vietā top Atceres dārzs
Pieminot Zolitūdes traģēdiju, kas notika 2013. gada 21. novembrī, Rīgas pašvaldība veido Atceres dārzu, respektējot biedrības "Zolitūde 21.11." un iedzīvotāju pausto vīziju un vēlmes. Šā...
Lasīt tālākVeidos Valsts aizsardzības un drošības fondu
Lai nodrošinātu papildu finansējumu valsts aizsardzības spēju attīstībai un sabiedrības noturības stiprināšanai, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien, 20. novembrī,...
Lasīt tālākAr grozījumiem plāno veicināt atbildību par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas lietojumu
Lai veicinātu atbildību par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas lietošanu un aizsardzību, Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 19.novembrī, konceptuāli atbalstīja deputātu sagatavotos...
Lasīt tālākGalvaspilsētas galvenās Ziemassvētku egles šogad izraudzītas “Rīgas mežu” Tīreļu mežniecībā
Trešdien, 19. novembrī, Rīgas mērs Viesturs Kleinbergs kopā ar pašvaldības uzņēmuma “Rīgas meži” pārstāvjiem, kā arī bērnu un jauniešu vokālās studijas "RASA'' dalībniekiem...
Lasīt tālāk18. novembrī sabiedriskais transports Rīgā – bez maksas; satiksmē būs ierobežojumi un izmaiņas
18. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, Rīgā notiks vairāki svētku pasākumi, kuru laikā tiks ieviesti satiksmes ierobežojumi, kas var ietekmēt sabiedriskā transporta kustību....
Lasīt tālākPlāno noteikt kriminālsodu par intīma rakstura materiālu izplatīšanu bez personas piekrišanas
Lai stiprinātu cietušo aizsardzību, veicinātu drošāku un atbildīgāku digitālo vidi, kā arī sabiedrības informētību par tiesībām uz privātumu, Saeima ceturtdien, 13.novembrī, konceptuāli...
Lasīt tālākBiedrība: Latvijā dati par atkarību no azartspēlēm ir pretrunīgi, palīdzības iespējas – nepilnīgas
Latvijā nav vienota, centralizēta datu reģistra par procesu atkarībām, bet dati par atkarību no azartspēlēm ir pretrunīgi un fragmentēti. Savukārt ārstēšanas un sociālās rehabilitācijas...
Lasīt tālākPieaug noslēgto laulību skaits
Šī gada pirmajos deviņos mēnešos noslēgto laulību skaits pieaudzis par 7,6%, mirstība samazinājusies par 3,0%, savukārt katrā no 3. ceturkšņa mēnešiem piedzimuši vairāk nekā tūkstotis...
Lasīt tālākValsts kontrole vērš uzmanību uz uzlabojumu nepieciešamību austrumu robežas militārās stiprināšanas īstenošanā
Valsts kontrole ir sagatavojusi situācijas izpētes ziņojumu par Latvijas austrumu robežas militārās stiprināšanas pasākumu īstenošanu, kurā apkopoti būtiskākie fakti par līdzšinējo...
Lasīt tālākApbalvoti Gada balvas zivsaimniecībā “Lielais loms 2025” laureāti
Piektdien, 7. novembrī, apbalvošanas ceremonijā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes aulā, Jelgavas pilī, pasludināti Zemkopības ministrijas Gada balvas zivsaimniecībā “Lielais...
Lasīt tālāk