Klajā nāk Raimonda Zommera pavāru grāmata “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve”
Jau pavisam drīz latvieši iedvesmu ēst gatavošanā varēs smelties recepšu grāmatā, kuras autors ir viens no izcilākajiem pašmāju šī amata meistariem – restorāna “Kaļķu vārti” šefpavārs, raidījuma “Mūsdienu Latvijas garša” 3. sezonas uzvarētājs un LTV1 raidījuma “Ciemiņš virtuvē” galvenā persona Raimonds Zommers. Grāmatu “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” klajā laidīs izdevniecība “White Book”. Grāmatā iekļauts recepšu tulkojums angļu valodā.
“Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” iecerēta kā sveiciens Latvijas valsts svētkos – pavārgrāmatā iekļautajās receptēs tiek laikmetīgi izmantoti Latvijā plaši izmantoti produkti, radot grāmatai papildus vērtību. Tā ir ne vien lielisks palīglīdzeklis virtuvē, bet arī raksturo šī laikmeta ēst gatavošanas kultūru Latvijā.
Latvietim vienmēr ir “garšojis” labi paēst, tomēr ēšanas paradumi laika gaitā mainījušies. Agrāko skābputru, zirņu pīšu, kļocku un ķīsēļu vietā stājušies pavisam citi, laikmetam atbikstošāki, ēdieni. Tomēr latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās.
Pavārgrāmatā “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” autors dalās idejās, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Šefpavārs rada pavisam jaunu virtuvi – mūsdienu latvisko garšu, kur sastopami tādi produkti kā cidonijas, pīlādži, ozolzīles un vēl daudz kas cits. Šī grāmata ļaus ikvienam kaut uz brīdi kļūt par izcilu pavāru un pagatavot restorāna kvalitātes ēdienu, jo ēdienu pagatavošana izklāstīta soli pa solim.
“Mana visdziļākā pārliecība ir šāda: ja produkts ir izaudzis un tapis Latvijā, vienalga, vai tā ir skābene, avotkrese, strauss vai kukurūza, tad tas ir kļuvis par pilntiesīgu Latvijas virtuves pārstāvi, lai no tā gatavotu ēdienu sevi, viesiem, restorāna klientiem. Tas ir produkts ar Latvijas garšu. Es taču dzīvoju šobrīd, mēs visi dzīvojam tagad, un mums vēsturē jāieraksta šodiena un tas, ko ēdam šodien.”
Raimonds Zommers
Grāmatā atrodamas uzkodu, zupu, otro ēdienu receptes. Piemēram, topinambūru krēmzupa ar cidoniju sukādēm; kamambēra siers ar ķirbju ievārījumu un salātiem; pīļu olu omlete ar rupjmaizi, kaņepju sviestu un skābenēm; mežacūkas sautējums ar brūklenēm, gliemežiem un cukīni ar paipalu olām, kā arī pīlādžu strūdele u.c.
Vēl par tēmu:
Aija Andrejeva ar koncertsēriju “Tagadne” svinēs 20 gadus uz skatuves
Dziedātāja Aija Andrejeva aicina savus klausītājus uz īpašu koncertsēriju “Tagadne”, ar kuru viņa atzīmē 20 gadu jubileju uz skatuves. Šie koncerti būs muzikāls ceļojums cauri laikiem...
Lasīt tālākSpilgti stāsti un starptautiskas sadarbības – septembra sākumā notiks jau 29. Dokumentālo filmu forums
No 31. augusta līdz 7. septembrim notiks jau 29. Nacionālā Kino centra rīkotais Dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs) – dažādu valstu dokumentālisti forumā pulcēsies, lai meklētu...
Lasīt tālākSeptiņi iemesli apmeklēt festivālu “Rīgas Ritmi 2025”
Jau 2. jūlijā startēs starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi”. Piedāvājam septiņus galvenos iemeslus, kādēļ to apmeklēt. 1. Festivāls...
Lasīt tālākAr Baltijas vakaru Rīgā šodien sākas starptautiskais folkloras festivāls “Baltica”
Ceturtdien, 26. jūnijā, Rīgā sākas starptautiskais folkloras festivāls “Baltica”, kas līdz 29. jūnijam turpināsies arī Siguldas novadā un Daugavpilī, kopā pulcējot vairāk nekā 3000...
Lasīt tālākDziedošo aktieru festivāls “Viena vieta uz brieža vēl brīva” – īsti teātra dziesmu svētki Dzintaru koncertzālē
18.augustā plkst.19 Dzintaru koncertzālē norisināsies unikāls muzikāls pasākums – dziedošo aktieru festivāls “Viena vieta uz brieža vēl brīva”, piedāvājot skatītājiem iespēju...
Lasīt tālākSaulgrieži Āgenskalna tirgū – Jāņu tirgus, etno skaņas, danči un radošās darbnīcas
Kur ielīgot un reizē sagatavoties Jāņiem Daugavas kreisajā krastā? No 20. līdz 23. jūnijam jāņotāji gaidīti Āgenskalna tirgū. Kā jau tirgū šeit būs atrodams visbagātīgākais klāsts...
Lasīt tālākRīgā sākušies ielīgošanas pasākumi
Ar radošām darbnīcām, koncertiem un dažādām aktivitātēm jau sākot no 15.jūnija Rīga aicina galvaspilsētas iedzīvotājus un viesus uz dažādiem ielīgošanas pasākumiem, ko sarūpējusi...
Lasīt tālākLĪGO. ZIEDĒŠANA – Tautas deju svētki, kuros pulsē 80 gadi mīlestības pret deju
Šī gada 21. jūnijā, vasaras saulgriežos, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks vērienīgi svētki – tautas deju ansambļa “Līgo” 80 gadu jubilejas Diždiena “LĪGO. ZIEDĒŠANA”....
Lasīt tālākStarptautiskajam jaunā teātra festivālam “Homo Novus” – 30! Izziņo pirmos jubilejas programmas notikumus
Šogad starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus” norisināsies no 3. līdz 13. septembrim, un savā 30. jubilejas gadā iepriecinās skatītājus ne tikai Rīgā un Valmierā, bet...
Lasīt tālākStarptautiskais baleta festivāls “Baleta zvaigznes Jūrmalā” svinēs 25. gadskārtu ar pasaules līmeņa dejotājiem
Šovasar jau divdesmit piekto reizi Starptautiskais baleta festivāls “Baleta zvaigznes Jūrmalā” iepazīstinās Latvijas skatītājus ar pasaules un pašmāju baleta izcilākajām zvaigznēm,...
Lasīt tālāk