Noskaidroti gaļas cepšanas paradumi Latvijā: iecienītākais ir cūkgaļas šašliks
Latvijā iecienītākais grilēšanas produkts ir cūkgaļas šašliks, liecina AS „LIDO” veiktās aptaujas dati, kurā 51% respondentu norādījuši, ka grilēt visbiežāk izvēlas tieši cūkgaļu. Vistas gaļas šašliks ierindojas otrajā vietā, ar 33% respondentu atbalstu, savukārt cepamdesas par iecienītāko produktu atzīst tikai 4% respondentu.
Pikniks brīvā dabā jaukā vasaras pēcpusdienā, tuvāko draugu lokā un uz grila ceptas gaļas smarža ir neatņemama vasaras sastāvdaļa. LIDO veiktā aptauja par iecienītākajiem piknika grila produktiem, liecina, ka Latvijā gaļa ir neatņemama maltītes sastāvdaļa – iecienītākā ir sātīgā cūkgaļa, īpaši stiprā dzimuma vidū. Sievietes, savukārt grilēt vistas gaļu izvēlas gandrīz tikpat bieži kā cūkgaļas šašliku. Cepamdesas kā iecienītāko produktu biežāk izvēlas sievietes, taču kopumā šādu izvēli izdara tikai četri iedzīvotāji no simta. Vēl mazāku popularitāti guvušas cepamas zivis, steiks, fileja un dārzeņi.
Lai grilēšana izdotos, AS „Lido” šefpavārs, Ilga Joma, iesaka ievērot galvenos grilēšanas pamatprincipus:
– Lai produkts būtu sulīgs un garšīgs, der atcerēties, ka pirms grilēšanas nepieciešams pārliecināties, vai liesmas pazudušas un ogles „izdegušas”;
– Gaļas kvalitātei ir liela nozīme, tādēļ vienmēr jāizvēlas kvalitatīva gaļa;
– Vienlaicīgi grilējot dažādas gaļas, jāņem vērā – putna gaļa izcepsies ātrāk, salīdzinot ar cūkas vai liellopa gaļu;
– Uz viena iesma ieteicams likt vienāda biezuma gaļas gabalus, lai gaļa ceptos vienmērīgi, nepiedegtu un būtu vieglāk kontrolēt tās gatavību;
– Karstākā temperatūra vienmēr ir grila vidū, tādēļ jāuzmana, lai vidū esošie produkti nepiedegtu;
– Gaļu nedrīkst pārcept, jo tad izdalās visa tās sula un gaļa kļūst sausa;
– Uzmanīgi jāseko līdzi grilēšanās gaitai, jo pusgatavu gaļu no pārceptas šķir tikai dažas minūtes;
– Papildus garšai un aromātam ieteicams eksperimentēt ar dažādu dārzeņu un garšvielu pievienošanu cepamajam produktam, piemēram, grila papildināšana ar ķirštomātiem, šampinjoniem, sīpoliem, papriku, cukini un citiem dārzeņiem mīkstinās gaļas struktūru, savukārt garšaugu pievienošana uz oglēm, piemēram, rozmarīna, bazilika, timiāna u.c. piešķirs ēdienam jaunas garšas nianses;
– Laba piedeva pie gaļas ir uz grila folijā cepti jaunie kartupeļi;
– Gan pie gaļas, gan dārzeņiem pirms ēšanas var pievienot ne tikai tautā iemīļoto tomātu mērci vai majonēzi, bet ieteicams izveidot savu grila mērci, piemēram, majonēzei vai krējumam pievienojot smalki sakapātus zaļumus, sarīvētus gurķus vai redīsus kopā ar sāli un pipariem;
– Pašiem marinējot gaļu, sāli pievienot tikai pirms cepšanas, jo, atstājot marinēties ar sāli, sāls atņem gaļai sulīgumu
– Lai pikniks izdotos un par to paliktu patīkamas atmiņas, grilējot jāievēro ugunsdrošība.
Vēl par tēmu:
No 2024. gada septembra plānoti uzlabojumi profesionālās ievirzes un interešu izglītības pedagogiem, pārējām pedagogu grupām – no 2025. gada septembra
Konkurētspējīgas darba samaksas un sabalansētas darba slodzes nodrošināšanai pedagogiem, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā nacionālā līmenī noteikt darba slodzes ietvaru,...
Lasīt tālākIeteikumi 72 stundu somas sagatavošanai dažādām krīzes situācijām
Rīgas pašvaldības rīkotais iedzīvotāju informatīvās kampaņas ’’Rīgas civilās aizsardzības plāns – pārzini un līdzdarbojies!” semināru cikls apskata plašu ar civilo aizsardzību...
Lasīt tālākPlānots, ka mobilizācijas gadījumā Latvijas armijā varēs dienēt arī citu valstu pilsoņi
Lai mobilizācijas gadījumā Latvijas armijā varētu dienēt arī citu valstu pilsoņi, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 15.maijā, pirmajā lasījumā...
Lasīt tālākLatvijā palielināsies NATO sabiedroto spēku karavīru skaits
Latvijā palielināsies NATO sabiedroto spēku karavīru skaits, šorīt intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" norādīja aizsardzības ministrs Andris Sprūds ("Progresīvie"). Pēc ministra...
Lasīt tālāk9. maijā Valsts policija un Valsts drošības dienests pastiprināti uzraudzīs drošību visā Latvijā
Valsts policija un Valsts drošības dienests arī šogad strādā pastiprinātā režīmā, visā valstī uzraugot drošības situāciju saistībā ar 9. maiju. Dienesti gatavojas jebkuram scenārijam...
Lasīt tālākLatvijā pilnībā ražotās “Patria” bruņmašīnas nevar piereģistrēt, jo tas likumā vispār nav paredzēts
Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā nepārtraukti runājam, ka Eiropai jākļūst patstāvīgākai, lai ražotu un apgādātu savas armijas. Kā saka militārie analītiķi – ASV priekšrocība...
Lasīt tālākTeju 100 karavīri no valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma turpinās aktīvo dienestu
Gandrīz 100 karavīri no valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma turpinās aktīvo dienestu, piektdien intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" norādīja NBS komandieris Leonīds Kalniņš. Viņš...
Lasīt tālāk4. maijā Rīgā sabiedriskais transports būs bez maksas
Maija brīvdienās, no 4. līdz 6. maijam, būs izmaiņas klientu apkalpošanas centru un autostāvvietu darba laikā, kā arī sabiedriskais transports kursēs pēc brīvdienu grafika. Tāpat 4. maijā...
Lasīt tālākValsts valodas zināšanas būs jāapliecina plašākam Krievijas pilsoņu lokam
Arī tiem Krievijas pilsoņiem, kuri saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saskaņā ar tā saukto ārvalstnieku likumu, būs jākārto valsts valodas prasmes pārbaude. To ceturtdien,...
Lasīt tālākBāriņtiesu ētikas pārkāpumus izskatīs pašvaldības izveidota ētikas komisija
Lai ieviestu vienotu bāriņtiesu ētikas pārkāpumu izskatīšanas kārtību, Saeima ceturtdien, 2.maijā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumu Bāriņtiesu likumā. Bāriņtiesas savā...
Lasīt tālāk