Noskaidroti gaļas cepšanas paradumi Latvijā: iecienītākais ir cūkgaļas šašliks
Latvijā iecienītākais grilēšanas produkts ir cūkgaļas šašliks, liecina AS „LIDO” veiktās aptaujas dati, kurā 51% respondentu norādījuši, ka grilēt visbiežāk izvēlas tieši cūkgaļu. Vistas gaļas šašliks ierindojas otrajā vietā, ar 33% respondentu atbalstu, savukārt cepamdesas par iecienītāko produktu atzīst tikai 4% respondentu.
Pikniks brīvā dabā jaukā vasaras pēcpusdienā, tuvāko draugu lokā un uz grila ceptas gaļas smarža ir neatņemama vasaras sastāvdaļa. LIDO veiktā aptauja par iecienītākajiem piknika grila produktiem, liecina, ka Latvijā gaļa ir neatņemama maltītes sastāvdaļa – iecienītākā ir sātīgā cūkgaļa, īpaši stiprā dzimuma vidū. Sievietes, savukārt grilēt vistas gaļu izvēlas gandrīz tikpat bieži kā cūkgaļas šašliku. Cepamdesas kā iecienītāko produktu biežāk izvēlas sievietes, taču kopumā šādu izvēli izdara tikai četri iedzīvotāji no simta. Vēl mazāku popularitāti guvušas cepamas zivis, steiks, fileja un dārzeņi.
Lai grilēšana izdotos, AS „Lido” šefpavārs, Ilga Joma, iesaka ievērot galvenos grilēšanas pamatprincipus:
– Lai produkts būtu sulīgs un garšīgs, der atcerēties, ka pirms grilēšanas nepieciešams pārliecināties, vai liesmas pazudušas un ogles „izdegušas”;
– Gaļas kvalitātei ir liela nozīme, tādēļ vienmēr jāizvēlas kvalitatīva gaļa;
– Vienlaicīgi grilējot dažādas gaļas, jāņem vērā – putna gaļa izcepsies ātrāk, salīdzinot ar cūkas vai liellopa gaļu;
– Uz viena iesma ieteicams likt vienāda biezuma gaļas gabalus, lai gaļa ceptos vienmērīgi, nepiedegtu un būtu vieglāk kontrolēt tās gatavību;
– Karstākā temperatūra vienmēr ir grila vidū, tādēļ jāuzmana, lai vidū esošie produkti nepiedegtu;
– Gaļu nedrīkst pārcept, jo tad izdalās visa tās sula un gaļa kļūst sausa;
– Uzmanīgi jāseko līdzi grilēšanās gaitai, jo pusgatavu gaļu no pārceptas šķir tikai dažas minūtes;
– Papildus garšai un aromātam ieteicams eksperimentēt ar dažādu dārzeņu un garšvielu pievienošanu cepamajam produktam, piemēram, grila papildināšana ar ķirštomātiem, šampinjoniem, sīpoliem, papriku, cukini un citiem dārzeņiem mīkstinās gaļas struktūru, savukārt garšaugu pievienošana uz oglēm, piemēram, rozmarīna, bazilika, timiāna u.c. piešķirs ēdienam jaunas garšas nianses;
– Laba piedeva pie gaļas ir uz grila folijā cepti jaunie kartupeļi;
– Gan pie gaļas, gan dārzeņiem pirms ēšanas var pievienot ne tikai tautā iemīļoto tomātu mērci vai majonēzi, bet ieteicams izveidot savu grila mērci, piemēram, majonēzei vai krējumam pievienojot smalki sakapātus zaļumus, sarīvētus gurķus vai redīsus kopā ar sāli un pipariem;
– Pašiem marinējot gaļu, sāli pievienot tikai pirms cepšanas, jo, atstājot marinēties ar sāli, sāls atņem gaļai sulīgumu
– Lai pikniks izdotos un par to paliktu patīkamas atmiņas, grilējot jāievēro ugunsdrošība.
Vēl par tēmu:
23. un 24. jūnijā sabiedriskais transports Rīgā būs bez maksas, tiks nodrošināti papildu reisi
Vasaras saulgriežos – 23. un 24. jūnijā – pilsētas iedzīvotāji un viesi Rīgas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas. Tāpat nokļūšanai uz un no pilsētas apkaimēs organizētajiem...
Lasīt tālākJuridiskā komisija: lai piemērotu atbildību par vajāšanu, nav jāpierāda nolūks iebiedēt
Lai stiprinātu iespēju pasargāt cietušos no vajāšanas, Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 18. jūnijā, lēma sagatavot vēstuli atbildīgajām institūcijām, uzsverot, ka, piemērojot atbildību...
Lasīt tālākPieci padomi mierpilnai līgošanai
Ikdienas darbs un nepārtrauktā informācijas plūsma rada pastāvīgu spriedzi, tāpēc ir īpaši svarīgi atrast brīdi, lai apstātos un atgūtu līdzsvaru. Lai arī Līgo svinēšana nepārvēršas...
Lasīt tālākPēc konstatētajiem pārkāpumiem pašvaldība pārceļ bezpajumtnieku aprūpi uz citu institūciju
Rīgas domes Labklājības departaments šogad vairākas reizes pārbaudīja sociālās aprūpes centrus “Liepa” un “Senlejas”, kur pakalpojumus sniedz SIA “Senioru nams”. Pārbaudēs konstatēti...
Lasīt tālākŠovasar Rīgas dārzi un parki uzziedēs, Skolēnu dziesmu un deju svētku iedvesmoti
“Rīgas meži” trešdien, 11. jūnijā, Esplanādes parkā atklāja vasaras puķu dobju sezonu, iepazīstinot sabiedrību ar šī gada puķu dobju tematiskajiem rakstiem un īpaši atlasīto augu...
Lasīt tālākDziesmu un deju svētku laikā svētku transportam atļaus izmantot sabiedriskā transporta joslas
Otrdien, 10. jūnijā, Ministru kabinets (MK) atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos, papildinot tos ar jaunu punktu, kas paredz Dziesmu un deju svētku laikā ļaut svētku dalībnieku...
Lasīt tālākPVD no nepiemērotiem apstākļiem izņēmis vairāk nekā 40 suņu un citu dzīvnieku
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) maija sākumā un pagājušās nedēļas beigās no nepiemērotiem apstākļiem Rīgā, Dārziņos, izņēmis vairāk nekā 40 suņu, septiņus kaķus un citus...
Lasīt tālākValsts prezidents: nav jāgaida NATO samits, lai nodrošinātu ieguldījumus Latvijas aizsardzības spējās
6. jūnijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī tikās ar aizsardzības ministru Andri Sprūdu. Tikšanās laikā aizsardzības ministrs informēja par š. g. 5. jūnijā Briselē notikušo...
Lasīt tālākNBS uzsāk piektās kazarmas būvniecību militārajā bāzē “Ādaži”
Ceturtdien, 5. jūnijā, militārajā bāzē “Ādaži” ar svinīgu kapsulas iemūrēšanas ceremoniju uzsākta piektās kazarmas būvniecība. “Jaunās kazarmas būvniecība ir vēl viens...
Lasīt tālākRosina atļaut notriekt dronus, ja tiek apdraudēts kritiskās infrastruktūras objekts
Ja attālināti vadāmas ierīces atrašanās valstiski būtiska infrastruktūras objekta tuvumā apdraudēs tā drošību, tad drošības dienesta vai apsardzes komersanta darbiniekam būs tiesības...
Lasīt tālāk