Pētījums: Katram ceturtajam jaunietim Latvijā nav iemaņu ēst gatavošanā
Jauniešiem Latvijā ir visai vājas prasmes ēst gatavošanā – katram ceturtajam jeb 25% jauniešu trūkst iemaņu gatavošanā, savukārt aptuveni trešā daļa jauniešu maltīti sev varētu sarūpēt tikai ar kāda pieaugušā palīdzību, secināts Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo veiktajā pētījumā. Lai bērniem un jauniešiem palīdzētu apgūt ēst gatavošanas iemaņas, Rimi izveidojis Aikāgaršo Pavārskolu. Tās ietvaros tiks organizētas bezmaksas ēst gatavošanas nodarbības 3. līdz 8. klašu skolēniem visā Latvijā. Savukārt jauniešu iecienītāko ēdienu receptes tiks apkopotas Aikāgaršo pavārgrāmatā.
Kā liecina Aikāgaršo aptaujas rezultāti, jaunieši neievēro veselīgas un sabalansētas maltītes pamatprincipus – pārāk bieži uzturā tiek lietoti našķi, ātrās uzkodas, kā arī maltītes tiek ieturētas neregulāri. Piemēram, katrs ceturtais aptaujātais jaunietis brokastis ēd tikai tad, ja ir laiks, savukārt katrs desmitais tās neietur vispār. Lielākā daļa jauniešu par savu iecienītāko maltīti atzīst dažādus saldos ēdienus, turklāt 30% aptaujāto jauniešu maltītes izvēlē priekšroku dod kartupeļiem frī un ceptiem cīsiņiem, veselīgāko izvēli – no dārzeņiem gatavotu maltīti – ierindojot pēdējā vietā.
“Gada laikā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavāra vadībā mēs esam ne vien pētījuši sabiedrības uztura paradumus, , kopā ar uztura speciālistiem analizējuši pircēju pārtikas grozu saturu, izstrādājuši virkni izglītojošu materiālu, bet arī organizējuši degustācijas un ēst gatavošanas meistarklases, kā arī izstrādājuši simtiem ēdienu recepšu. Turpinot aizsākto iniciatīvu, šogad lielāko uzmanību veltīsim tieši skolēnu un jauniešu izglītošanai un ēst gatavošanas prasmju apmācībai gan Rīgā, gan reģionos. Tieši ar šādu mērķi Rimi atver Aikāgaršo Pavārskolu un strādās pie pirmās Aikāgaršo pavārgrāmatas izveides,” stāsta Karīna Jermušs, Rimi Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja.
Aikāgaršo Pavārskolas nodarbībām līdz par 21. martam aicināti pieteikties 3. – 8. klašu skolēni no visas Latvijas, aizpildot anketu www.rimi.lv/aikagarso un norādot savas klases iecienītāko brokastu, pusdienu vai vakariņu recepti. Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis dosies pie tiem skolēniem, kuri būs iesūtījuši visinteresantākās receptes, lai palīdzētu apgūt jaunas iemaņas ēdienu gatavošanā, dažādot maltīti un ēst veselīgāk.
Turklāt visi skolēnu iecienītākie ēdieni tiks apkopoti Aikāgaršo pavārgrāmatā – to iecerēts veidot no teju 50 brokastu, pusdienu un vakariņu receptēm, kas iedvesmos jauniešus visā Latvijā vienkāršu un veselīgu maltīšu pagatavošanai. Ikvienam būs iespēja sekot līdzi pavārgrāmatas tapšanas gaitai un aizpildīto lapaspušu skaitam mājaslapā www.rimi.lv/aikagarso, savukārt skolotāji aicināti grāmatā apkopotās ātri pagatavojamās, vienkāršās un veselīgās receptes kopā ar Aikāgaršo šefpavāra padomiem sabalansētam uzturam izmantot kā mācību līdzekli mājturības stundām.
Kā pirmie Aikāgaršo Pavārskolas nodarbībā piedalījās un ēst gatavošanas prasmes Aikāgaršo šefpavāra vadībā apguva Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 7. b klases skolēni. Viņi kopā ar šefpavāru gatavoja veselīgas pusdienas, ko ņemt līdzi uz skolu.
Aptauja par jauniešu uztura paradumiem tika veikta februāra sākumā, un tajā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 9 līdz 15 gadiem.
Vēl par tēmu:
Doma laukumā turpinās publiskās lasītavas programma
Turpinot Rīgas pašvaldības un Latvijas Nacionālās bibliotēkas sākto iniciatīvu, vides objekts “Kopā pie Doma” Doma laukumā šovasar kļuvis par vietu, kur iedzīvotāji tiek aicināti...
Lasīt tālākŠogad jau piektais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē; PVD atgādina par biodrošību
Mārupes novada Babītes pagastā mājas cūku novietnē ar 65 cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM). Šogad tas ir piektais konstatētais ĀCM uzliesmojums Latvijā. Pārtikas un veterinārais...
Lasīt tālākValsts prezidents: iespējami drīz jāapstiprina tiesiskais regulējums austrumu robežas aizsardzības un apsardzības stiprināšanai
19. augustā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklēja valsts austrumu robežu, lai klātienē izvērtētu progresu robežapsardzības infrastruktūras izbūvē, pretmobilitātes materiāltehnisko...
Lasīt tālākIerobežos robežu šķērsošanu starptautisko neregulāro pasažieru pārvadājumiem uz Baltkrieviju un Krieviju
Publiskajai apspriešanai tiesību aktu projektu publiskajā portālā ir iesniegts Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotais normatīvais regulējums par ierobežojumu noteikšanu Latvijas Republikas–Baltkrievijas...
Lasīt tālākDabas muzejā varēs apskatīt simtiem krāšņu tomātu
Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no 20. līdz 24. augustam dārzkopības entuziastus un visus interesentus priecēs simtiem krāšņu tomātu un aromātisku garšaugu. Izstāde “Tomāti un garšaugi...
Lasīt tālākNotiks ikgadējais Mūziķu labdarības skrējiens
Jau ceturto reizi norisināsies Mūziķu labdarības skrējiens, ko organizē nodibinājums “Fonds Līdzskaņa”. Ikgadējā pasākuma mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību mūzikas nozares...
Lasīt tālākLaiks vasaras ražas novākšanai: vai tavs ledusskapis ir gatavs dārza labumu saldēšanai un uzglabāšanai?
Ogu, augļu un citu vasaras gardumu sezona jau ir pašā pilnbriedā. Tāpēc tagad ir vislabākais laiks tos ievākt, sagatavot un sasaldēt lietošanai rudenī un ziemā. Tomēr bieži vien šajā...
Lasīt tālākRīga aicina uz koncertiem Dzegužkalnā, Dauderu parkā, Vērmanes dārzā un ģimeņu pasākumu Nordeķu parkā
Šonedēļ galvaspilsēta ar devīzi “Skani, Rīga!” piedāvā izbaudīt koncertus Dzegužkalnā, Dauderu parkā un Vērmanes dārzā, kā arī programmu ģimenēm ar bērniem “Mana Rīga –...
Lasīt tālāk“____ veids, kā pazaudēt naudu!” – Valsts policija aicina sabiedrību domāt kritiski un atpazīt krāpšanas riskus
Turpinoties krāpnieku aktivitātei un pieaugot ar krāpšanu saistītajiem zaudējumiem, Valsts policija uzsāk sociālo kampaņu “____ veids, kā pazaudēt naudu!”, kuras mērķis ir stiprināt...
Lasīt tālākPēc sadursmes ar dzīvnieku divreiz nedēļā Latvijā tiek norakstīta kāda automašīna
Pēc sadursmes ar meža dzīvnieku Latvijā vidēji katra septiņpadsmitā automašīna tiek norakstīta. Šī informācija jo svarīga kļūst tieši šobrīd, jo jūlijā Latvijā stirnām ir sācies...
Lasīt tālāk